Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Guláš z trouby

13 078 zhlédnutí
Average: 3.8 (5 hlasování)

Guláš skoro bez práce? Ten z trouby přece! Stačí vám chvilka u plotny a zbytek námahy už obstará právě trouba. Za dvě hodiny už můžete servírovat guláš, v němž se maso doslova rozsýpá. Ano, je nám jasné, že co rodina, to trochu jiný recept... Berte ho jako inspiraci, jak si ušetřit práci, a klidně přidejte i svou rodinnou tajnou ingredienci - ať už je to česnek, majoránka, bobkový list, kmín nebo dokonce špetka skořice. Pozor si ovšem dejte na hrnec, musí být pochopitelně vhodný do trouby. My nedáme dopustit na litinový.

 

Guláš z trouby

Ingredience:

  • 2–3 lžíce sádla
  • 1 kg cibule, nakrájené nahrubo + navíc kolečka cibule k podávání
  • 1 kg hovězího masa, nakrájeného na 2–3 cm kousky (kližka)
  • špetka čerstvě mletého pepře + na dochucení
  • 1 lžička soli + na dochucení
  • 30 g sladké papriky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • špetka ostré papriky nebo chilli vloček (nebo více, podle chuti)
  • 200–400 ml masového vývaru (podle potřeby)
  • 1 krajíc tmavého chleba, nastrouhaný + krajíce chleba k podávání

 

Postup:

1 Do rozehřátého hrnce vhoďte sádlo a nechte rozpustit. Poté vsypte cibuli a opékejte do změknutí. Přidejte maso a orestujte, aby se zatáhlo. Osolte, opepřete, přidejte sladkou papriku, promíchejte a krátce opéjte, aby paprika nezhořkla. Přidejte protlak a opět orestujte. Nakonec přidejte pálivou papriku nebo chilli vločky podle chuti a zalijte vývarem podle potřeby tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopte pokličkou a dejte na 2 hodiny do trouby vyhřáté na 160°C. Poté guláš zkontrolujte. Pokud je ho potřeba zahustit, vsypte nastrouhaný chleba. Pokud je ho naopak potřeba naředit, přilijte vývar. Zamíchejte a vraťte na 10 minut do trouby. Podávejte s cibulí nakrájenou na kolečka a chlebem.

Přidat komentář