Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší hovězí se pase na louce

Krávy a telata
ZDROJ: Kat Jayne/Pexels
sdílet:

Proč se tolik mluví o tom, jak zvířata určená k porážce, žijí? Protože skladba zvířecího jídelníčku a jejich celková pohoda ovlivňují, jakou kvalitu bude mít jejich maso. Spásání trávy je pro krávy přirozené a přináší jim spoustu živin, což představuje výsledku také přínos pro člověka.

Krmivo, které dobytek dostává, má přímý dopad na jeho zdraví, pohodu a kondici. Podobné je to u lidí. Zatímco dnes je běžné, že skot ve stáji dostává zejména obiloviny, naši předkové pojídali dobytek, který se většinu života pásl celý den venku na trávě. V čem u masa spočívá zásadní rozdíl?

Méně tuku, zato vyšší kvality

Jste to, co jíte, platí i pro krávy a býky. Živiny, které skot s trávou přijímá, ovlivňuje obsah a složení jeho tuku.

  • Hovězí z pasoucího se dobytka je obvykle méně tučné než maso z běžného chovu, je tedy i méně kalorické.
  • Rozdíly se však popisují i v samotném složení mastných kyselin. V mase z pastvy se nachází méně nasycených mastných kyselin. Z nenasycených hrají nejvýznamnější roli zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, jejichž podíl je v hovězím ze skotu krmeného trávou vyšší než v mase z běžného chovu.

Nenasycené mastné kyseliny ze skupiny omega-3 mají působí v organismu protizánětlivě, lidské tělo je může získat pouze ze stravy. Omega-3 mastné kyseliny tak přispívají k prevenci srdečně-cévních chorob a pomáhají při autoimunitních onemocněních, jako jsou lupénka, ekzémy nebo artritida. Nejznámějšími a nejbohatšími zdroji jsou tučné mořské ryby. Omega-3 se však objevují i v tuku jiných ryb a volně žijících živočichů.

hovězí maso

Stačí trocha pátrání

Hovězí, které běhalo po loukách a pastvinách, nabízí svým strávníkům také důležité antioxidanty v podobě vitaminů A a E. B12 a B6, spolu s minerály železem a zinkem. Pokud bojujete s nedostatkem železa, hovězí maso pocházející z pastvy je nejlepší způsob, jak se s problémem vypořádat.

  • Podle Českého statistického úřadu zkonzumuje průměrně každý Čech zhruba 9 kilogramů hovězího masa ročně. Supermarkety rozšiřují nabídku potravin ve všech ohledech a ani maso v biokvalitě, z pasoucích se zvířat či volných chovů nejsou na pultech výjimkou.
  • Variantu nákupu hovězího masa z pastvin jsou také farmy, kde dobytek chovají i porážejí. Můžete se tak seznámit přímo na místě se životními podmínkami zvířat, jejichž maso nakupujete.

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč