Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

TOP restaurace podle Maurera: La Degustation Bohême Bourgeoise

tanqueray martini
ZDROJ: Tanqueray
sdílet:

Každý rok 1. prosince vychází nový průvodce po českých restauracích – Maurerův výběr GRAND RESTAURANT. Žebříček těch nejlepších míst, kam se vyplatí zajít na něco dobrého, je ale znám o něco dříve, než se vlastní příručka mlsného gurmána dostane na pulty obchodů. Zajímává vás, kdo je v této zemi nejlepším šéfkuchařem a která restaurace patří na úplný vrchol? Tady jsou výsledky.

Absolutním vítězem za rok 2009 se stala restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka. Na druhém a třetím místě respektovaného žebříčku letos skončily restaurace La Finestra (Riccardo Lucque) a Divinis (Zdeněk Pohlreich). Zajímavostí je, že se oba podniky specializují na italskou kuchyni.

Čím se letošní vítěz La Degustation Bohême Bourgeoise odlišuje od ostatních? Tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka připravuje pouze degustační menu složená z mnoha chodů. Koncept, který je v ČR zatím stále ojedinělý, vymyslel tým Tomáše Karpíška, zakladatele slavného řetězce Ambiente. Hosté mohou sledovat práci kuchařů z bezprostřední blízkosti, protože kuchyň je v La Degustation otevřená. Kromě číšníků se o vás v této restauraci starají i velmi zkušení a vzdělaní sommeliéři – vědí toho hodně nejen o vínu, ale i o vinařích, kteří jej vypěstovali. Šéfkuchař Oldřich Sahajdák (který mimochodem u nás v redakci vařil skvělé omáčky; recepty na ně najdete v letošním lednovém Apetitu) své hosty rozmazluje pokrmy českého kulinářského umění z konce 19. století.

Kam se podělo Allegro? Usnul Andrea Accordi na vavřínech?

Celkově se TOP 10 oproti minulým rokům dost promíchalo. V nejlepší desítce nalezneme jen jednu mimopražskou restauraci – U Kastelána. Dále se umístily restaurace V Zátiší, Bellevue, Le Terroir a novinka na pražské gastronomické scéně – orientální SaSaZu. Vítězný podnik z minulého roku Radisson Blu Hotel Alcron skončil na devátém místě. Kompletní TOP 10 uzavírá rodinný podnik hotel Diana u Kuchařů.

Výsledky za několik let zpátky jasně ukazují, že v TOP 10 byly každoročně alespoň čtyři velké hotelové restaurace. Letos? Pouze jedna – Radisson Blu Hotel Alcron. „Myslím, že v letošních výsledcích se jednoznačně projevila obava, že hotelové restaurace jsou drahé. Ne vždy je to však pravda. Naopak, hotelové restaurace mají mnohem snadnější ekonomické zázemí, mohou zlevňovat, hotely totiž mají možnost svou ‚špatně‘ prosperující restauraci na chvíli finančně podržet v době krize. Pokud ovšem nemají prázdné pokoje… Hodně hotelových restaurací již výrazně změnilo ceny, mají zajímavé sezonní nabídky a denní menu. Pokud je management flexibilní, reaguje na potřeby trhu, určitě krizi vydrží,“ vysvětluje zakladatel celostátní ankety Pavel Maurer.

Největším překvapením je restaurace Four Seasons Hotel Allegro, jediný tuzemský držitel michelinské hvězdičky, která se vůbec poprvé neumístila v první desítce a propadla se na 14. příčku. Také Francouzskou restauraci v Obecním domě v TOP 10 nenajdete. Přestože jsou to několikaleté stálice v horních příčkách této celostátní nezávislé ankety.

Odborníci versus laikové

I letos se do hodnocení zapojilo na 45 šéfkuchařů, food kritiků a odborníků v gastronomii. Do žebříčku TOP 10 přispěli například Hana Michopulu, Ivan Chadima, Jiří Markuzzi. Pozoruhodné je, že gastronomičtí experti se letos shodli s amatéry a zvolili za nejlepší restauraci také La Degustation Bohême Bourgeoise. V TOP 10 se laická veřejnost s odborníky shodla v pěti případech (La Degustation Bohême Bourgeoise, Le Terroir, Radisson Blu Hotel Alcron, La Finestra a Divinis). „Pro naši anketu je naprosto zásadní informací, že se téměř každoročně v 50–60 % výsledků TOP 10 shodne několik desítek odborníků, tedy ‚mlsných, vycvičených, a hlavně zkušených jazýčků‘, spolu se stovkami neznámých dobrovolných laiků. To je pro mne signál, že člověk nemusí být školeným gurmetem nebo geniální chutí obdařenou krysou z Ratatouille, aby poznal, co je dobrého!“ dodal Maurer.

Na 484 hodnotitelů letos zaslalo 9079 komentářů k 511 gastronomickým podnikům v České republice. Celkem projedli 7 056 156 Kč. Průměrná útrata na osobu byla 13 556 Kč. Více na www.grand-restaurant.cz.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč