Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Odborníci radí: Vraťte se do kuchyně a vařte z opravdových surovin

Odborníci radí: Vraťte se do kuchyně a vařte z opravdových surovin
sdílet:
Nedávno proběhla v Kongresovém centru Praha konference FOOD NEWS 2018. Co jsme se na ní od odborníků dozvěděli?

Cílem bylo mimo jiné ukázat, jaký vliv má to, co jíme, na naše zdraví. K tomu měli hodně co říct experti z České republiky i ze zahraničí. Téměř 300 účastníků si díky konferenci nadnárodního formátu mohlo utřídit rozporuplné informace o výživě, a získat tak střízlivý a jasnější vhled do oboru výživy, který je v dnešní době terčem kritiky i opěvovaným fenoménem.

Zpátky do kuchyně

Podtitulu O výživě seriózně konference FOOD NEWS 2018 dostála. Přednášelo se a diskutovalo o nejen odborných lékařských tématech, nejnovějších výživových směrech, jako je například nízkosacharidová nebo paleo strava, ale i o extrémech, jako je hladovění.

I přesto, že se spíkři z řad výživářů, lékařů, inženýrů a odborných pracovníků v názorech na různá témata rozcházeli, na jednom se shodli všichni – lidské zdraví je ohrožováno zejména ultra-zpracovanými potravinářskými produkty s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a olejů. Z hlediska eliminace závažných zdravotních rizik by se lidé také měli vrátit do kuchyně a znovu si začít vařit doma z kvalitních původních surovin.

Kdo vystoupil na konferenci?

Největší vlnu zájmu vzbudili specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková a expert na komplexní přípravu vrcholových sportovců  Vít Schlesinger. Velký zájem publika sklidil také vysokoškolský pedagog, biochemik a potravinářský technolog MUDr. Matej Kohutiar. Ten ve své přednášce zajímavě pohovořil na téma metabolismu makroživin a jejich vzájemných meziorgánových vztahů.

S nadšením byla účastníky konference přijata také prezentace prof. MUDr. Libora Vítka, který se zaměřil na problematiku lidského mikrobiomu, jenž je v dnešní době ovlivňován celou řadou civilizačních faktorů. Na důležitost čtení potravinových etiket upozornila odborná garantka spolku FÉR potravina Hana Střítecká. V rámci svého vystoupení otevřela také problematiku škodlivých „éček“ v potravinách a dalších nebezpečných aditiv.

Uspořádat konference mělo smysl. Chceme šířit seriózní informace o výživě

V pořádání odborné konference zaměřené na zdraví a výživu vidí velký potenciál i Josef Hůla, majitel a zakladatel společnosti SUNKINS, a. s., která provozuje síť výživových poraden Svět zdraví: „Hlavní důvod, proč jsme se pro FOOD NEWS rozhodli, byl jasný. Jak mezi veřejností, tak bohužel i mezi odborníky na výživu koluje mnoho mýtů, domněnek a dokonce i fatálních nepravd. A na základě toho jsme se nejen my, ale i naši výživoví poradci v poradnách po celé ČR, často dostávali do nepříjemných konfrontací názorů, které neměly oporu ve výzkumu a ve faktických datech. Cílem této konference proto bylo poskytnout informace, o které se budou moci ve své každodenní praxi opřít nejen výživoví poradci, ale také kdokoli, kdo se o výživu nějakým způsobem zajímá. Teď po skončení konference mohu jednoznačně říci, že jsem rád, že jsme se do toho pustili a že se náš předpoklad naplnil na sto procent. Proto chceme uspořádat další ročník,“ dodává.

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč