Pokud máte k dispozici čerstvý špenát, přimlouváme se za to, abyste jim při přípravě špenátové polévky dali přednost. Samozřejmě tento recept bude skvěle fungovat i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové polévku zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude ještě krémovější.
Suroviny
Postup
Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním ohni ho nechte zavadnout do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnné troubě, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí ze špenátu vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.
Ve větším hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.
Přidejte nasekaný špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni asi deset minut bublat.
Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony (osmaženými kostičkami chleba).
Komentáře
Pred pridanim parmezanu rozmixovat.
mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu