OBCHOD

Čokoládové lanýže

Až zjistíte, jak snadno se dají připravit, a až je ochutnáte, už si nebudete čokoládové bonbony nikdy kupovat! „U těch domácích totiž vždycky víte, jaké suroviny obsahují, a navíc je můžete libovolně dochucovat,“ říká Dana Obermajerová.
5. 4. 2017 | Autor: redakce apetitu

Ingredience

NA GANACHE

  • 70g smetany ke šlehání 33%
  • 100g másla
  • 40g třtinového cukru
  • 200g kvalitní tmavé čokolády, my doporučujeme např. čokoládu na vaření Vivani
  • 2 lžíce domácího vaječného nebo jiného oblíbeného likéru

NA OBALENÍ A DOKONČENÍ

  • cca 1/2 hrnku kakaa holandského typu
  • cca 1/2 hrnku nasekaných oříšků a mandlí (klidně různé druhy podle chuti)
  • cca 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • vločková mořská sůl (nemusí být) 

Krok za krokem

KROK 1: Příprava ganache a tvarování lanýžů

Čokoládu nasekejte nadrobno a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu s máslem a cukrem, a když se cukr rozpustí, směs vlijte na čokoládu. 

KROK 2: Příprava ganache a tvarování lanýžů

Míchejte do rozpuštění a dohladka. Do směsi zapracujte likér a vzniklou ganache vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (lesklou stranou nahoru). 

KROK 3: Příprava ganache a tvarování lanýžů

Hmotu rozetřete stěrkou a překryjte potravinářskou fólií. Přitiskněte ji zlehka na čokoládu a nechte ztuhnout zhruba 4 hodiny nebo přes noc v chladu. 

KROK 4: Příprava ganache a tvarování lanýžů

Ze ztuhlé čokoládové ganache vykrajujte jednou nebo dvěma lžícemi hrudky a klaďte je na plech či tác vyložený pečicím papírem. 

KROK 5: Příprava ganache a tvarování lanýžů

Postupně zpracujte všechnu čokoládovou hmotu a potom dejte tác s hrudkami opět na cca 15 minut chladit. Lanýže se vám budou lépe tvarovat a potom i obalovat. 

KROK 6: Příprava ganache a tvarování lanýžů

Špičkami prstů rychle formujte kuličky a ihned je obalujte v připravených posypkách, viz níže. Lanýže odkládejte v jedné vrstvě na pečicí papír nebo rovnou do malých papírových košíčků. Uchovávejte je zakryté a v chladu. 

KROK 7: Obalování lanýžů

Ořechy či mandle nasekejte a nasucho krátce opražte v pánvi či v troubě na plechu. Před obalováním je nechte zchladnout. 

KROK 8: Obalování lanýžů

Kakao prosejte přes jemné sítko do misky a obalujte v něm lanýže. Do kakaa můžete přidat koření, viz text na předchozí dvoustraně. 

KROK 9: Obalování lanýžů

Nastrouhaný kokos opražte nasucho na pánvi dorůžova a nechte zchladnout. Pak ho nasypte do misky a obalujte v něm lanýže. 

KROK 10: Obalování lanýžů

Vyloupané nesolené pistácie nasekejte nahrubo a obalte v nich lanýže. Můžete přidat i vločky mořské soli, chcete-li. 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Recept na čokoládové lanýže získala Dana Obermajerová od své švagrové a ani vy už nebudete potřebovat jiný. „Jsou fakt skvělé! Když je doma dělám, musím si pár lanýžů tajně odložit stranou. Jinak je ani neochutnám, ze stolu totiž okamžitě zmizí,“ říká. Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny. „Většinou používám čokoládu na vaření v biokvalitě. Recept funguje samozřejmě i při použití běžných surovin, záleží pouze na vašich preferencích,“ dodává.

Tradičně se čokoládová ganache obaluje v kakau nebo čokoládě (rozpuštěné nebo i v hoblinách). Pokud chcete, můžete lanýže před obalením smočit v rozehřáté čokoládě a pak teprve obalit například v jemném práškovém cukru, sekaných ořeších či mandlích, cukrovém zdobení... Do kakaa lze přidat mleté chilli, drcený pepř v různých barvách, mletou skořici, kardamom apod. Naše ganache je ochucená likérem, ale příchuť jí můžete dodat i vylouhováním přísad ve smetaně při jejím ohřívání. Zkuste svařit smetanu s vanilkovým luskem, mátou, pomerančovou kůrou apod. Stačí ji pak už jen přecedit a pokračovat dál podle receptu. 

CO SE NAUČÍTE:

  • připravit čokoládovou ganache
  • tvarovat lanýže
  • ochucovat je a obalovat 

 

Více hříšných čokoládových dezertů najdete v naší kuchařce:

Čokoláda

Konečně se mnozí z nás dočkali a sny se staly skutkem... Vychází totiž kuchařka Čokoláda, plná těch nejbáječnějších a...

Přidat komentář