Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Demikát a stískance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5610 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 569 g
Tuky 262 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Demikát, tedy brynzová polévka, je klasika a jeden z pokladů slovenské kuchyně. Pro nás jsou stískance hned na dalším místě. Předčí dokonce i pagáčky. Při focení mizely jak pára nad hrncem! Jsou skvělé k polévce, ale i jen tak k pivu.

Suroviny

Na demikát
nebo sádlo
nakrájená nahrubo
větší, oloupané a nakrájené na menší kostičky
vývar zeleninový 1 l
nebo dle potřeby
brynza 300 g
rozdrobená
+ k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka
na ozdobení
Na stískance
omyté
lze půl napůl s polohrubou
sůl 1 ČL
+ na dochucení
rozpuštěné + na vymazání plechu
hrubá, nemusí být
nakrájených nadrobno nebo namletých
pepř
čerstvě mletý
na potření

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo a na středním plameni zvolna opékejte cibuli dosklovita. Přisypte papriku a míchejte, až se rozvoní. Přidejte brambory a vývar. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15 minut, aby byly brambory měkké. Pokud chcete bramborovou vložku, část brambor vyjměte. Přidejte brynzu, zakysanou smetanu a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku podávejte zdobenou pažitkou a zakysanou smetanou.

2

Na stískance uvařte brambory ve slupce. Nechte vychladnout, oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte mouku, sůl, zpracujte těsto a vytvarujte váleček. Odkrajujte kousky a každý vyválejte na placku zhruba 0,5 cm silnou, jako na lokše. Placky potřete sádlem, posypte krupicí, chcete-li, a škvarky. Můžete trochu osolit (ale škvarky bývají slané) a opepřit. Poté každou placku složte na třetiny a z delší strany opět na třetiny. Vznikne čtvereček. Hotové skládejte na dobře vymaštěný plech. Potřete prošlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 15 minut, až zezlátnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč