Demikát, tedy brynzová polévka, je klasika a jeden z pokladů slovenské kuchyně. Pro nás jsou stískance hned na dalším místě. Předčí dokonce i pagáčky. Při focení mizely jak pára nad hrncem! Jsou skvělé k polévce, ale i jen tak k pivu.
Suroviny
Postup
V hrnci rozpusťte máslo a na středním plameni zvolna opékejte cibuli dosklovita. Přisypte papriku a míchejte, až se rozvoní. Přidejte brambory a vývar. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15 minut, aby byly brambory měkké. Pokud chcete bramborovou vložku, část brambor vyjměte. Přidejte brynzu, zakysanou smetanu a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku podávejte zdobenou pažitkou a zakysanou smetanou.
Na stískance uvařte brambory ve slupce. Nechte vychladnout, oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte mouku, sůl, zpracujte těsto a vytvarujte váleček. Odkrajujte kousky a každý vyválejte na placku zhruba 0,5 cm silnou, jako na lokše. Placky potřete sádlem, posypte krupicí, chcete-li, a škvarky. Můžete trochu osolit (ale škvarky bývají slané) a opepřit. Poté každou placku složte na třetiny a z delší strany opět na třetiny. Vznikne čtvereček. Hotové skládejte na dobře vymaštěný plech. Potřete prošlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 15 minut, až zezlátnou.