Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort ze zakletého domu

Na svátek Všech svatých vylézají netopýři, pavouci, duchové a jiná havěť. Pojďte se s námi bát – nejlépe s pořádným kusem dortu!

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort (forma 18 cm)
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Dort

Ingredience

    • 225 g másla
    • 250 ml piva Guinness Extra Stout
    • 70 g kakaa holandského typu
    • 2 vejce velikosti L (nebo 2 vejce velikosti M a 1 žloutek)
    • 225 g zakysané smetany
    • 225 g krupicového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 125 g hladké špaldové mouky
    • 150 g hladké mouky
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 3/4 lžičky soli
    • brusinková marmeláda

    NA ČOKOLÁDOVOU GANACHE

    • 400 g tmavé kvalitní čokolády (aspoň 50%)
    • 400 ml smetany ke šlehání

    NA PAVOUČÍ SÍŤ

    • cca 6–8 ks marshmallows

Příprava jídla

1 Připravte ganache. Čokoládu nasekejte a dejte do mísy, která pojme i smetanu. Smetanu rozehřejte, aby byla horká, a nalijte ji na čokoládu. Na chvíli mísu přikryjte a nechte stát. Sejměte poklici a rozmíchejte důkladně dohladka. Dejte do lednice alespoň na čtyři hodiny, ganache musí být před použitím vychlazená.

2 Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy vyložte pečicím papírem. V rendlíku rozehřejte máslo, přilijte pivo a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny, vsypte kakao, dobře promíchejte a odložte na 10 minut stranou. Pokud jsou ve směsi hrudky, krátce ji promixujte tyčovým mixérem. Vejce prošlehejte se zakysanou smetanou, cukrem a vanilkou a poté přidejte zchladlou kakaovou směs a dobře promíchejte. Obě mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl prosejte přes jemné síto, abyste odstranili hrudky, a vsypte do tekutého základu. Míchejte dohladka a nalijte do připravené formy.

3 Pečte hodinu, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu korpusu není po vytažení suchá. Zhruba po 40 minutách pečení přikryjte kor- pus alobalem, aby dále netmavl. Nechte ho alespoň 30 minut chladnout ve formě a poté ho vyndejte a nechte dokonale vychladnout na mřížce.

4 Korpus seřízněte, aby byl rovný, a dvakrát ho vodorovně prokrojte. Na dortovou podložku, etažér či talíř položte první díl korpusu, potřete jej tenčí vrstvou brusinkové marmelády a naneste část ganache. Přiklopte druhým dílem korpusu, opět naneste marmeládu a krém. Nakonec přiklopte horním dílem. Boky i vršek dortu potřete zbylou ganache – nejlepší je udělat první zarovnávací vrstvu a dort uložit na 30 minut do lednice, aby ganache zatuhla. Pak špachtlí nebo stěrkou (případně paletovacím nožem) naneste zbytek krému na vršek i boky a dokonale jej uhlaďte.

5 Připravte pavoučí síť. Rozehřejte v mikrovlnné troubě marshmallows, trvá to cca 20–30 vteřin. Pokud mikrovlnku nemáte, použijte k rozpouštění žáruvzdornou mističku a vložte ji do trouby. Vznikne lepkavá, tekutá a velmi horká hmota. Po rozpuštění ji nechte chvilku zchladnout. Vyzkoušejte, zda je hmota akorát: Namočte do ní ukazováček a palec, zmáčkněte k sobě a zkuste prsty od sebe oddělit. Pokud se začnou tvořit vlákna, je hmota připravená. Do misky namočte špičky prstů obou rukou, přiložte je k sobě a roztahujte tak pavučinu. Naneste ji všemi směry na dort. Pokud hmota příliš ztuhne, opět ji rozehřejte. Dort můžete ozdobit pavouky či netopýry (díky marshmallows budou na dortu držet).

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář