OBCHOD

Grilované kuře s česnekem a citronem

Při přípravě tohoto receptu jsme se inspirovali brazilským grilováním churrasco. Díky dvěma jehlám se maso dobře otáčí. 

Vydání: 2016/7
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování a odpočinutí
Kuře

Ingredience

    • 1kg horních kuřecích stehen s kůží
    • mořská sůl
    • kůra a šťáva ze 2 citronů + na dokončení
    • 1 lžíce mleté sladké papriky
    • 1 lžíce omáčky piri-piri nebo tabasca
    • 2 lžíce tmavého třtinového cukru
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 lžíce nasekaného koriandru

    NA ZELENOU OMÁČKU AJI

    • malý svazek čerstvého koriandru
    • 2 chilli papričky jalapeño
    • 2 jarní cibulky, nasekané
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • šťáva z 1 limety
    • špetka římského kmínu
    • 4 lžíce kvalitní majonézy

    NA SALSU

    • 1 malá červená cibule
    • malý svazek čerstvého koriandru
    • 125g třešňových rajčátek
    • 1/2 červená paprika, zbavená semeníku
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 lžíce červeného vinného octa
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • špetka třtinového cukru 

Příprava jídla

1 Kuře vykostěte a dejte do skleněné nebo keramické nádoby. Osolte, přidejte zbylé přísady a promíchejte. Zakryjte a dejte do chladničky marinovat alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

2 Všechny přísady na zelenou omáčku aji dejte do malého robotu se sekacím nástavcem, osolte a rozmixujte je. Dejte do misky a uložte do chladu. Na salsu nasekejte cibuli, koriandr, rajčátka a papriku nadrobno a smíchejte se zbylými přísadami. Dejte do misky a uložte do chladu.

3 Maso vyjměte hodinu před grilováním a nechte dojít do pokojové teploty. Napíchejte ho po 2-3 na dvojici dlouhých kovových grilovacích jehel (viz foto).

4 Rozehřejte gril na střední teplotu – venkovní, nebo ten v troubě. Grilujte 6 minut po každé straně. Vyjměte a uchovejte přikryté alobalem. Vedle můžete ogrilovat citrony nakrájené na klínky. Podávejte s omáčkou aji a salsou (my jsme doplnili šťávou vypečenou při grilování v troubě). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Opékané sladké brambory s fetou a pošírovaným vejcem

Steaky s chimichurri & karamelizované papriky

Caipirinha s ananasem

Tropický rybí salát v tortille

Kokosové cupcaky s mučenkovým krémem

Klobása s pálenkou cachaça

reklama

Přidat komentář