Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Guláš z hlívy

Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, D, C, K, minerály (měď, železo, jód, selen a zinek). Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také zlepšuje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet některým druhům rakoviny.

Vydání: 2017/3
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Vaření 0:40
Omáčka

Ingredience

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 400g cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce mleté sladké papriky
    • špetka mletého kmínu
    • špetka mleté pálivé papriky (nemusí být)
    • 500g hlívy ústřičné, nakrájené na větší kousky
    • 1–2 stroužky česneku, podrcené
    • 1 litr zeleninového vývaru (nemusí být)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 červené papriky, nejlépe kapie, nakrájené na proužky
    • 1–2 krajíce tmavého chleba, zbavené kůrky a nadrobené + další chléb k podávání
    • rozemnutá majoránka podle chuti

Příprava jídla

1 Ve větším hrnci na oleji opečte cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut. Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte. Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.

2 Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody. Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem jako přílohou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zázvorovo-kurkumové latte

Salát Waldorf s kuřetem

Topinamburové pyré s pošírovanou rybou

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Ovesné sušenky

Přidat komentář