Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů

Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů
ZDROJ: Apetit

Česká, polská, slovenská i maďarská kuchyně je v některých ohledech provázaná. Aby ne, dlouhou dobu jsme byli součástí rakousko-uherské velmoci. Právě v tomto období se naše tradiční kuchyně utvářely a dnes už si nejsme přesným původem některých pokrmů jistí. Důležité ale je, že jsme na kuchyni našich sousedů a vzdálených sousedů nezapomněli.

Polská kuchyně

Rozmanitá jídla vycházející z bohatých zdrojů země, ale také blízkosti moře, jsou ovlivněna i řadou dalších kuchyní – židovskou, francouzskou, tureckou či italskou. Polská kuchyně je vydatná, sytá a založená na poctivé domácí výrobě. Za oblíbené suroviny můžeme označit zelí, červenou řepu, brambory, vepřové maso, zvěřinu, ryby a také houby. 

  • Tradičně se připravují hutné polévky, vydatné omáčky, masité pokrmy, pirohy, bigoše, klobásky nebo knedlíky. 

Maďarská kuchyně

Na kalorie vydatná a na maso bohatá maďarská kuchyně vás zaručeně rozehřeje díky oblíbenému koření. Mletá paprika, pálivá či sladká, je hojně využívána, dodá jídlům typickou červenou barvu a také říznou chuť. Maďarská kuchyně vychází z tradice kočovných pastevců, kteří se potřebovali za krátký čas pořádně nasytit. Vařilo se ve velkých kotlících na ohni. Později vývoj tradiční kuchyně ovlivnila také rakouská a turecká gastronomie. 

  • Oblíbenými surovinami jsou i zde brambory a zelí, sladkovodní ryby, vepřové a telecí maso, zelí, rajčata, papriky a dýně. Na zjemnění chuti je využívána zakysaná smetana. Většina pokrmů je připravována na poctivém vepřovém sádle.
  • Maďarské tradiční pokrmy jsou vydatné polévky, světoznámé uzeniny jako čabajka, uherská salám, dále také vydatné hlavní pokrmy jako je paprikáš, perkelt, tokáň nebo lečo. Zapomenout nesmíme na maďarský guláš, langoše ani tarhoňu. 

Slovenská kuchyně

Díky své poloze v sobě slovenská kuchyně snoubí veškeré středoevropské prvky. Je inspirována maďarskou, německou i rakouskou kuchyní. Díky klimatickým podmínkám se liší tradiční pokrmy na severu a jihu. 

  • Využívanými surovinami jsou zelí, brambory, mléčné výrobky s důrazem na sýry, hovězí a vepřové maso.
  • Slovensko je proslulé svými kvalitními sýry, které tvoří základ pro mnoho jídel, vzpomeňme brynzové halušky. K sýrovým pochoutkám řadíme parenicu, korbáčik i oštiepok.
  • Vydatná polévka je i na Slovensku základ, pochutnat si můžeme na kapustnici, fazolové nebo čočkové polévce, ale také bryndzovém demikátu.
  • Svou vlastní kategorii mají tzv. prívarky, zahuštěné a více zredukované polévky. Jejich základem je smetana, protlak nebo mléko.
  • K tradičním hlavním chodům řadíme halušky, lokše, bramboráky, plněné knedlíky, huspaninu, smaženici či klobásy.
  • Sladké moučníky se pečou podobné jako u nás, mezi unikátní receptury však řadíme bratislavské rožky nebo skalický trdelník.

Průvodce následujícími recepty: první třetina receptů patří polské kuchyni, počínaje maďarským gulášem jsme přiložili recepty na tradiční maďarská jídla, pltnickými pirohy začínají pokrmy ze Slovenska.

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč