Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Cokoli s čokoládou má v naší redakci vždycky úspěch, a tak patří čokoládové dezerty k těm nejvyhledávanějším. Na tomhle nás baví těsto s čokoládou a mandlemi i hutný tmavý krém. Kopeček šlehačky už je jen bonus. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení těsta
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 125g tmavé čokolády, nasekané nahrubo
    • 200g hladké mouky
    • 200g mandlí, nasekaných najemno
    • 100g krystalového cukru
    • špetka soli
    • 180g másla, změklého
    • 3 žloutky

    NA KRÉM

    • 6 žloutků
    • 150g krystalového cukru
    • 50g hladké mouky
    • 500ml plnotučného mléka
    • 150g tmavé čokolády (nejméně 60% kakaové hmoty), nasekané nahrubo

    NA OZDOBENÍ

    • 125ml smetany ke šlehání
    • kakao holandského typu na poprášení 

Příprava jídla

1 Nad horkou vodní lázní rozpusťte čokoládu, potom odstavte a nechte zcela vychladnout.

2 Ve větší míse smíchejte mouku, mandle, cukr a sůl. V jiné míse ručním mixérem vyšlehejte máslo spolu se žloutky a při nízké rychlosti vešlehejte rozpuštěnou čokoládu. Směs promíchejte se sypkou směsí a vypracujte těsto.

3 Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte nejméně na hodinu do chladničky.

4 Předehřejte troubu na 180°C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na plát o průměru přibližně 26cm. Vyložte jím koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru asi 23cm, okraje těsta nechte vyšší, než je okraj formy. Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby; pečte asi 20–30 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout.

5 Mezitím si připravte krém. Ručním šlehačem vyšlehejte žloutky s 50g cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti zapracujte mouku. Zbývající cukr a mléko dejte do kastrůlku a na střed- ním žáru přiveďte k varu. Horkou směs pomalu vlijte na žloutkovou směs a stále míchejte. Vše znovu přelijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte probublávat na mírném ohni asi 2 minuty, potom nalijte do misky s nasekanou čokoládou a míchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.

6 Krém nalijte na předpečené těsto. Ušlehejte smetanu a ozdobte jí koláč. Šlehačku můžete ještě lehce poprášit kakaem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Opilý Isidor

Čokoládovo-kávový dort

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami

Čokoládové dortíky

reklama

Přidat komentář