Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný páj se zázvorem a oříškovou pokličkou

Koláč, který vám zmizí přímo před očima! Poklička připomíná vanilkové rohlíčky a zázvor dodává náplni na zajímavosti. 

Vydání: 2016/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • 75g hladké mouky
    • 100g másla, vychlazeného a nakrájeného
    • 50g světlého třtinového cukru
    • 25g mletých vlašských ořechů
    • kůra z 1/2 biocitronu
    • špetka soli
    • 1 velký žloutek, prošlehaný
    • 1 vejce, prošlehané, na potření
    • moučkový cukr na poprášení

    NA NÁPLŇ

    • 5 pevných, sladkých a šťavnatých jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
    • 5 kyselejších jablek (např. Granny Smith), oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostičky
    • 100g světlého třtinového cukru
    • 100g kandovaného zázvoru, nakrájeného na tenké proužky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 50ml calvadosu
    • 50g sultánek, propláchnutých 

Příprava jídla

1 Na pokličku z těsta dejte do mísy mouku a máslo a promněte prsty tak, aby vznikla pěkná drobenka. Přisypte cukr, ořechy, citronovou kůru a špetku soli a vše promíchejte. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu chladit.

2 Na náplň: Jablka, cukr a zázvor dejte do hrnce a zhruba 5 minut zvolna vařte, aby jablka trochu změkla. Vmíchejte mouku, calvados a sultánky a ještě minutu dvě vařte. Potom odstavte z plotny a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 170°C. Jablka vsypte do kulaté zapékací formy o průměru 23cm a hluboké asi 5cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje formy. Z těsta vyválejte kruh jen o něco málo větší, než je horní část mísy. Kruh položte na jablka a seřízněte případné okraje – přebytečné těsto použijte na vytvoření ozdob. V těstě udělejte tři zářezy, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30–40 minut. Poprašte moučkovým cukrem a podávejte horké či lehce vychladlé. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Banánová žemlovka

Brownies na lžičku

Brusinkový krambl

Citronový pudink

Někdo to rád horké!

30 podzimních jablečných sladkostí

reklama

Přidat komentář