Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kofty s tahini omáčkou a květákovou rýží

Skvělé jídlo inspirované Středním východem jsme odlehčili rafinovanou zeleninovou přílohou.

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Maso

Ingredience

    NA KOFTY

    • 1 střední cibule, nasekaná velmi najemno nebo nastrouhaná
    • 650 g mletého hovězího masa
    • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • 1/2 lžíce olivového oleje + trocha na grilování
    • 1 lžička soli
    • 1/2 lžičky římského kmínu
    • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
    • čerstvě mletý pepř
    • špetka mletého nového koření
    • větší špetka jedlé sody
    • klínky citronu k podávání

    NA KVĚTÁKOVOU RÝŽI

    • 1 střední květák
    • 1/4 lžičky soli
    • 5 lžic olivového oleje
    • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 menší svazek máty, nasekaný najemno
    • 1 menší svazek petrželky, nasekaný najemno
    • 2 jarní cibulky, pouze bílé části, nakrájené na jemná kolečka
    • 1/2 salátové okurky, oloupaná a nakrájená na kostičky

    NA OMÁČKU

    • 150 ml pasty tahini
    • 120 ml vody
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1/4 lžičky soli

Příprava jídla

1 V míse smíchejte cibuli, maso, petrželku, olivový olej, sůl, koření a špetku sody a všechno spojte dohromady. Ze směsi vytvarujte zhruba 6cm válečky.

2 Na květákovou rýží zbavte květák vnějších listů a pokrájejte jej na větší kusy, které se vejdou do mixéru. Přidejte sůl a několika pulzy rozmixujte do konzistence rýže. Případně můžete květák i nastrouhat.

3 Vsypte květák do pekáčku nebo na plech v jedné vrstvě, pokapejte 1 lžící olivového oleje a dejte do trouby rozpálené na 200°C na 12 minut, v polovině pečení prohrábněte. Vyndejte z trouby a smíchejte se zbylým olejem, citronovou kůrou i šťávou, nasekanými bylinkami a jarní cibulkou. Na závěr vmíchejte okurku.

4 Rozpalte grilovací pánev nebo gril a slabě potřete olejem. Grilujte kofty asi 15 minut, během grilování otáčejte.

5 Na omáčku dobře rozmíchejte tahini se 120 ml vody, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí, můžete i promixovat – výsledek má být tekutý. Pokud je tahini omáčka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu.

6 Na talíř rozdělte květákovou rýži, přidejte kofty a pokapejte tahini omáčkou. Podávejte s klínky citronu a zbylou omáčkou k namáčení koft.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatová polévka s nočky

Omeleta s hráškem a šunkou

Kuřecí špízy s bylinkovou salsou

Bruschetta Caesar

Přidat komentář