Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

Výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat – její slupka vařením změkne. Proto při přípravě polévek nejraději saháme právě po ní.

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 4 lžíce másla
    • 4 stroužky česneku, nadrobno
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • dužina z 1 dýně hokkaido (cca 1,5 kg v celku)
    • 3/4 lžičky uzené mleté papriky
    • 3/4 lžičky mletého chilli
    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • sůl a kajenský pepř podle chuti
    • 1/4 lžičky mletého sušeného česneku
    • 500 ml kuřecího vývaru
    • 120 ml smetany min. 33%

    NA CIZRNU

    • 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje (použít můžete i tuk ze slaniny)
    • 400 g konzerva cizrny, slitá a propláchnutá
    • 1/4 lžičky soli
    • 1/4 lžičky mletého sušeného česneku
    • 1/2 lžičky mletého chilli
    • 1/4 lžičky mleté uzené papriky
    • 1/8 lžičky mleté kurkumy
    • 2 lžičky hnědého cukru

    NA DOKONČENÍ

    • 3 plátky vypražené slaniny, rozdrobené nebo nakrájené na kousky
    • sýr feta nebo sýr s modrou plísní (niva, gorgonzola)

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek, cibuli a dýni a na středním plameni opékejte, dokud cibule a česnek nezměknou. Přidejte uzenou papriku, chilli, kurkumu, kajenský pepř, sůl a mletý sušený česnek, přilijte vývar, 250 ml vody a vařte, dokud není dýně měkká, zhruba 20–30 minut. Promixujte tyčovým mixérem a vmíchejte smetanu. V případě potřeby zřeďte polévku vodou nebo vývarem.

2 Na cizrnu rozehřejte v pánvi tuk, přidejte všechny ingredience a míchejte, dokud není cizrna v koření pěkně obalená a lehce křupavá. Polévku rozdělte do mističek, posypte slaninou, cizrnou a sýrem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li možnost, dýni nejdřív upečte v troubě, chuti polévky to prospěje!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem

Těstoviny s brokolicí a klobáskou

Pečená křidýlka s jablečným coleslawem

Hrnkový hruškový koláč

Horké mléko s karamelem

Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Přidat komentář