Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Limonáda s tibi krystaly z Esky

Tyhle limonády nabízejí hostům v karlínské restauraci Eska. Díky tibi krystalům si však můžete udělat limonádu s bublinkami (CO2) skoro s jakoukoli příchutí i doma. K ochucení se hodí i odřezky ovoce a zeleniny. 

Vydání: 2016/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 litr limonády
Doba přípravy: Do 10 minut
+ louhování + kvašení: 2 dny
P
Nápoj

Ingredience

    • 1 litr vody
    • 65g krupicového cukru
    • 15g sušených fíků (či 20g jiného sušeného ovoce)
    • 50g tibi krystalů (viz Něco navíc) 

Příprava jídla

1 Všechny přísady smíchejte ve skleněné nebo plastové nádobě a nechte 48 hodin odstát při pokojové teplotě. Nepoužívejte nic kovového ani při odměřování a míchání, krystaly se s kovem nesnášejí.

2 Za 2 dny získáte tibi vodu, sceďte přes plastový cedník a můžete ji ochutit – slupkami od jablek a kořením, kávovými zrny, červenou řepou, jiným ovocem (bez pecek a stopek) a zeleninou (pozor na rajčata, ta kvasí až moc). Nechte pár hodin louhovat.

3 Uchovávejte v uzavřené plastové či skleněné lahvi v chladničce, spotřebujte do 24 hodin (pak už se vám může limonáda rozjet příliš a ucítíte z ní alkohol).

NĚCO NAVÍC

Tibi krystaly (zvané také tibicos) v první řadě nejsou krystaly, ale zrna proměnlivé bakteriální kultury, podobné kefírové. Živí se cukrem ve všech podobách. Po přecezení se dají používat opakovaně a množí se. Nesnášejí ale styk s kovem! David Marek, generální manažer restaurace Eska (tam si můžete pro ,krystaly‘ zdarma zajít), který se s námi podělil nejen o tibi, ale i o cenné rady, proto nedoporučuje k zacházení s nimi ani nerezové náčiní a nádobí. Zato radí ochucující přísady nechat rozvonět na pánvičce. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kimči z bílé ředkve

Kysané zelí ochucené po indicku

Kvašená zelenina "pickles" s červenou řepou

Burrito s kvašenou zeleninou

reklama

Přidat komentář