Lososový filet pečený vcelku působí vskutku luxusně. A co teprve, když přidáte ještě křupavou krustu z čerstvých bylinek a aromatické krevetové máslo – sváteční oběd jako ze žurnálu.
Suroviny
Postup
Smíchejte hrubou mořskou sůl s drcenými semínky koriandru a posypte směsí filet lososa. Zakryjte a uložte na 1 hodinu do chladu, pak opatrně opláchněte pod studenou vodou a osušte kuchyňskými papírovými utěrkami.
Brambory vydrhněte, v osolené vodě je uvařte doměkka a slijte.
Rozehřejte troubu na 200C° (horkovzdušnou na 180°C). Petrželku, kopr, práškovou hořčici, drcený pepř, citronovou kůru a špetku soli vložte do sekáčku a několika pulzy rozmixujte, aby se všechny přísady propojily. Přidejte kapary, strouhanku a olej. Společně rozmixujte na hmotu podobnou drobence.
Lososa položte kůží dolů do velké zapékací nádoby a přitiskněte na něj směs strouhanky a bylinek. Kolem rozložte brambory, na každou položte kousíček másla a podle chuti lehce osolte. Vložte do trouby a pečte 20 minut.
Zbylé máslo smíchejte s krevetami. Vyndejte zapékací nádobu z trouby, rozprostřete na brambory máslo s krevetami a vraťte na 5 minut do trouby. Pak vyjměte, pokapejte podle chuti citronovou šťávou a podávejte.
Fotografie i recept převzaty z Olive Magazine.