Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Satay – nebo také sate – jsou malé špízky s grilovaným masem. Nejčastěji se k nim podává arašídová omáčka, Zdeněk Křížek ale přidal i skvělou omáčku yakitori, která dobře ladí k rybám. Pokud čekáte hosty, naložte maso a rozpalte gril nebo alespoň pánev. Tyhle špízky budou zlatý hřeb večera!

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2–4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ marinování a odležení
PT10M
Maso Asijská

Ingredience

    NA LOSOSOVÉ ŠPÍZY

    • 200 g filet lososa
    • hladká mouka na poprášení
    • rostlinný olej na opékání
    • po 1/2 lžíci pražených bílých a černých sezamových semínek

    NA HOVĚZÍ ŠPÍZY

    • 1 lžíce najemno nakrájeného zázvoru
    • 1 stroužek česneku, nakrájený najemno
    • 4 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce ústřicové omáčky
    • 3 lžíce rýžového vína
    • 1 lžíce rozvaru z palmového nebo třtinového cukru
    • 200 g hovězí roštěné
    • rostlinný olej

    NA KUŘECÍ TANDOORI ŠPÍZY

    • 200 g kuřecích stehen, vykostěných
    • 1 lžíce římského kmínu
    • 2 lžíce koření tandoori masala
    • 1/2 lžíce koření garam masala
    • 1/2 lžíce soli
    • šťáva z 1 limety
    • 1 lžíce rostlinného oleje + na opékání
    • 2 lžíce jogurtu řeckého typu
    • 2 placky pappadum, nejlépe pepřové, rozdrcené + k podávání

    NA ARAŠÍDOVOU OMÁČKU

    NA OMÁČKU YAKITORI

    • 125 g krystalového cukru
    • 250 ml kuřecího vývaru
    • 25 g sušeného tuňáka
    • 125 ml sójové omáčky
    • 1/2 řapíku celeru, nakrájená na větší kousky
    • 1/2 lžíce namočeného solamylu

    NA SALÁT Z MOŘSKÝCH ŘAS

    • 1/4 bílé ředkve nakrájené na jemné nudličky
    • 1 lžíce bobů edamame, vařených a vyloupaných
    • 2 lžíce směsi mořských řas kaiso (směs prodává např. Cipa, sušené řasy stačí jen namočit do studené vody)
    • 1/2 zelené natě jarní cibulky, nakrájené na jemné nudličky
    • lístky koriandru na ozdobení

Příprava jídla

1 NA OMÁČKU YAKITORI V hrnci nechte zkaramelizovat cukr (cílem je tmavý karamel), přilijte vývar a přidejte tuňáka, sójovou omáčku a řapíkatý celer. Připravený základ zvolna vařte 30 minut. Poté vmíchejte namočený solamyl a omáčku sceďte přes jemný cedník. Odložte.

2 NA LOSOSOVÉ ŠPÍZKY Filet lososa nakrájejte na stejně silné asi 1–1,5 cm plátky a protkněte je bambusovými párátky. Špízy lehce poprašte hladkou moukou a opékejte v pánvi na rozehřátém oleji v pánvi. Obraťte a podlijte trochou omáčky yakitori, pak odstavte a nechte na pánvi dojít. Poté přendejte na talířek nebo servírovací prkénko, posypte sezamem a podávejte se zbylou omáčkou.

3 NA HOVĚZÍ ŠPÍZKY Do misky dejte zázvor, česnek, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžové víno a rozvar z palmového cukru. Vše důkladně promíchejte, až vznikne jemná marináda. Hovězí roštěnou nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte alespoň 5 hodin v lednici odležet. Poté jednotlivé kousky napíchejte na bambusová párátka a opékejte na grilu nebo na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Hovězí špízy podávejte s arašídovou omáčkou.

4 NA KUŘECÍ ŠPÍZKY Maso nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Přidejte římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, sůl, limetovou šťávu a 1 lžíci rostlinného oleje. Důkladně promíchejte a koření vmasírujte do masa. Potom přidejte jogurt a všechno důkladně promíchejte. Nechte v lednici minimálně 5 hodin odležet. Plátky masa postupně napíchejte na bambusová párátka a obalte v rozdrcených plackách pappadum. Připravené kuřecí špízy grilujte nebo opékejte na rozpálené pánvi z obou stran 3 minuty. Podávejte se zbylým chlebem pappadum (při podávání můžete špízky drceným pappadumem ještě posypat).

5 Špízky naaranžujte na talíř nebo prkénko, přidejte ingredience na salát a podávejte s arašídovou a omáčkou yakitori.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pošírovaná pražma s hlívou královskou, pak čoi a zázvorovým glazé

Salát gado gado s arašídovým dipem

Přidat komentář