Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvový dort

Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový sirup a kterou zvládnete upéct i bez vážení.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
134 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
PT1H
Pečení 1:00
Dort

Ingredience

    • 4 vejce
    • 2 hrnky třtinového cukru 
    • 2 lžičky javorového sirupu 
    • 2 hrnky polohrubé mouky 
    • 2 lžičky jedlé sody
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky soli
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje 
    • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 až 10 kusů)
    • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů + na boky dortu

    NA KRÉM

    • 500 g čerstvého smetanového sýra (např. lučina, philadelphia...)
    • 1 hrnek moučkového cukru
    • 1 lžička javorového sirupu šťáva z 1 citronu
    • 2 lžíce másla

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dob- ře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.

2 Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26cm (nebo na velkém plechu) a pečte asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně prokrojte.

3 Smetanový sýr promíchejte s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřete asi 1/3 krému, přiklopte a potřete zbylým krémem (včetně boků, chcete-li. Boky můžete ještě ozdobit nasekanými ořechy. ) Před podáváním nechte dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké Velikonoce!

Zelené velikonoční menu

Velikonoční hostina

Hody, hody aneb Velké velikonoční menu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento recept NEDOPORUČUJI! Postupovali jsme přesně podle receptu a ani po hodině a půl dort není upečený (špejle stále mokrá) a na povrchu se přitom už začíná pálit.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, pane Pohořelý, opravdu moc nás mrzí, že se dort nepovedl :-(. Bohužel doba pečení je vždy velmi individuální záležitost a je závislá na více faktorech. Například každá trouba peče jinak – rozdíly mezi nastavenou a reálnou teplotou mohou být opravdu obrovské (třeba i o několik desítek stupňů) a od toho se pak samozřejmě odvíjí i doba pečení. Nám se osvědčil teploměr do trouby (věší se na rošt), který pomůže nastavit opravdu správnou teplotu. Při pečení záleží ovšem třeba i na velikosti formy. Menší forma znamená vyšší vrstvu těsta a tím i delší dobu pečení (a naopak). V podobných případech se nám osvědčil jednoduchý trik – pokud je těsto stále syrové, ale povrch začíná hnědnout více, než chceme, je dobré dort přikrýt alobalem (stačí volně). Těsto se tak dopeče, ale povrch už nebude dále tmavnout. Třeba tento trik pomůže i Vám.

Doufáme, že s dalšími recepty už budete mít jen dobré zkušenosti, redakce Apetit

Přidat komentář