Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Narozeninový ombré dort

Popis receptu: 

"Oslava bez dortu je jenom obyčejné střetnutí." 

Dort, který je ozdobou každé oslavy a potěšením i pro ty nejnáročnější slavící. Pořádná porce karamelu v kombinaci s mascarpone a čokoládovým korpusem je vždy správná volba.

Autor: Veronika Beskydiarová
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcií
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus: 

    • 260g hladké mouky
    • 5g sody
    • 2 vejce
    • 5g kypřícího prášku
    • 1/3 lžičky soli
    • 200g cukr krupice
    • 100g měkkého másla
    • 30g vroucí vody
    • 260g kefírového mléka
    • 20g oleje
    • 15g holandské kakao
    • 80g horké čokolády

    Karamelová náplň:

    • 200g cukru krystal
    • 40 ml vody
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 30g arašídy

    Svěží náplň:

    • 250g mascarpone
    • 50g žervé
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • ½ lžíce práškového cukru

    Čokoládová ganache:

    • 60g bílá čokoláda
    • 40g smetana ke šlehání

    Bílkovo máslový krém:

    • 6 bílků
    • 225g cukr krupice
    • 375g měkkého másla
    • gelová barva (růžová)

    Zdobení:

    • ovoce a sladké dle chuti
    • borůvky, rybíz, jahody, čokoláda, trubičky

Příprava jídla

  • Korpus je vláčný a šťavnatý. Budeme ho péct cca 1hod 20 min na 160 stupňů, horký vzduch, v dortové formě o průměru 20 cm. Vroucí vodu spojíme s kakaem. Čokoládu rozpustíme ve vodném koupeli. Vejce cukr a máslo šleháme v mixeru, dokud nebude směs bílá. Pak přilejeme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Bokem spojíme suché ingredience mouku, sodu, kypřící prášek a sůl. V další nádobě smícháme kefír a olej. Postupně přidáváme sypké ingredience do mixéru ke čokoládově kakaové směsi. Nakonec přidáme kefírové mléko s olejem. A pořádně všechno promícháme. Celou směs přendáme do formy, kterou nikdy nevymazáváme, na spod formy umístíme jen pečící papír. Po úplném vychladnutí dort kolem formy obřežeme ostrým nožem a opatrně vyndáme. Pak prokrojíme na 5 častí.
  •  
  • Karamel. Cukr s vodou začneme zahřívat až kým nebude pomalu zlatový. Přihodíme arašídy a za neustálého míchání spájíme. Když karamel bude nahnědlý přilejeme smetanu. Odstavíme ze sporáku. POZOR prská to! Rychle metličkou mícháme a necháme vychladnout pozvolna.
  •  
  • Svěží náplň. V mixéru spojíme mascarpone, žervé, cukr. Po chvíli míchání do směsi nalejeme smetanu a pořádně vyšleháme.
  •  
  • Bílkovo máslový krém. Tenhle krém budeme používat na omazání dortu a na bariéru. Bílka a cukr zahříváme nad vodnou lázní až kým není cukr rozpuštěný. Pak tuhle směs přendáme do mixéru a šleháme na nejvyšších otáčkách aspoň 8 min. Bílkovu hmotu máme hezky tuhou, a tak do ní zašleháváme měkké máslo. Krém si rozdělíme na dvě půlky. Prvá půlka ostane bílá. Druhou půlku rozdělíme na 3 časti: jedna ostane bílá, druhou obarvíme kouskem barviva (světle růžová) a poslední část krému bude nejsytější tak přidáme více barviva (silně růžová).
  •  
  • Začínáme plnit. Korpus si položíme na zdobící podložku a cukrárenským sáčkem s hladkou špičkou nanášíme „bariéru“ máslovým krémem. Je to tenký kruh/lem po hraně korpusu. Necháme na chvíli zachladit a plníme karamelem anebo svěží náplní. Tenhle postup opakujeme na každém korpusu a střídáme náplně a ukládáme na sebe.
  •  
  • Omazání. Když už jsou korpusy naplněné a dortík je chvíli zachlazený, začínáme omazávat máslovým krémem který nám ostal z první půlky. Neobarvený. Zarovnáme a necháme zachladit alespoň na 10 min. Pak cukrárenským sáčkem nanášíme trio barev máslového krému. Začínáme kolem celého dortu silně růžovou, pak světlejší a nakonec bílou. Jemně zarovnáme a uhladíme kartou.
  •  
  • Ganache. Zahřejeme smetanu až do bodu varu. Pak ní zalejeme polámanou čokoládu. Počkáme, kým směs kousek vychladne a naplníme jí do zdobícího sáčku. Pak zdobíme dokola.
  •  
  • FINÁLE. Je to na vás. Jestli se rozhodnete pro ovoce, cukrovinky, makronky, pusinky. Vždy bude krásná, vaše a jedinečná. Dobrou chuť!

 

Přidat komentář