Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Panna cotta s borůvkami a šťavelem

Panna cotta v přírodní variantě, šťavel dodá příjemnou kyselost...

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
P
Pohár

Ingredience

    • 2 plátky želatiny (každý po 2 g)
    • 300 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 115 g krupicového cukru
    • 100 ml plnotučného mléka
    • 50 ml podmáslí
    • slunečnicový nebo jiný chuťově neutrální olej na vymazání formiček

    NA BORŮVKOVOU OMÁČKU

    • 100 g čerstvých nebo mražených borůvek
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)
    • lístky šťavelu a pár čerstvých borůvek na ozdobu

Příprava jídla

1 Želatinu namočte do trochy studené vody a nechte nabobtnat. Do menšího hrnce dejte smetanu a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, nenechte ale smetanu vařit. Jakmile se cukr rozpustí, odstavte smetanu z ohně. Želatinu vymačkejte a přidejte do teplé smetany. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přelijte směs přes sítko do mísy a vmíchejte mléko a podmáslí.

2 Formičky či mističky vymažte tenkou vrstvou oleje a rozlijte do nich směs na panna cottu. Dejte chladit do ledničky nejméně na 4 hodiny nebo přes noc.

3 Připravte omáčku. Do hrnce vložte borůvky, přisypte cukr a přidejte asi 60 ml vody (množství upravte podle toho, zda používáte mražené, nebo čerstvé borůvky). Na mírném ohni vařte, dokud borůvky nezměknou a nepustí šťávu, měly by si však stále zachovat strukturu. Škrob rozmíchejte v trošce vody na hustou kašičku a opatrně ji za stálého míchání vlijte do omáčky. Důkladně promíchejte a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne. Na závěr ji dochuťte citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, chcete-li.

4 Ztuhlou panna cottu vyklopte (můžete si pomoci bleskovým ponořením formiček do horké vody), polijte omáčkou a ozdobte borůvkami a šťavelem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelené máslo s listovou hořčicí

Sladká odměna za vysvědčení

Přidat komentář