Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená husa & kedlubnové zelí

Využijte blížící se svatomartinský svátek a dopřejte si husu! Nejlépe čerstvou, nemraženou, a ideálně takovou, která žila volně. K pečené huse pak můžete udělat i domácí knedlíky i obvyklé zelí.

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT4H
Pečení 4:00
Maso

Ingredience

    • 1 husa (nejlépe o váze cca 5kg)
    • sůl a celý kmín

    KEDLUBNOVÉ ZELÍ

    • 500g kedluben, okrájených
    • 2 lžíce sádla (může být vypečené z husy) či rostlinného oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • sůl a mletý (drcený) kmín
    • vývar z husích odřezků a drůbků (viz Něco navíc) či voda na podlití
    • 2 lžičky hladké mouky
    • 1 lžička krupicového cukru
    • bílý vinný ocet podle chuti 

Příprava jídla

1 Husu podle potřeby doškubejte, případně opalte. Odřízněte jí krk a konce křídel. Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet.

2 Pak předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle a/nebo odříznutá křídla do velkého pekáče či na hluboký plech a podlijte trochou horké vody. Vložte do trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 180/160°C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo, ale nepíchejte až do masa. Sádlo během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Mezitím připravte zelí a další přílohy.

3 Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte husím vývarem nebo vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání doduste.

4 Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Na vývar se hodí křídla, krk a vnitřnosti (jater je škoda, z těch si udělejte paštiku anebo je opečte na sádle), popřípadě očištěná hlava a nohy. Zalijte je studenou vodou, osolte a okořeňte celým pepřem, novým kořením, případně hřebíčkem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Paštika z husích jater

Šo(u)let

reklama

Přidat komentář