Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená husa se zelím, bramborovými knedlíky a jablečnými škvarečky

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4780 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 516 g
Tuky 231 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sůl, kmín a čas. To je celé tajemství dobře upečené svatomartinské husy. Nesmí být ani příliš tučná, ani vysušená.

Suroviny

Na husu
husa 1 ks
cca 3–4 kg
sůl
celý
Na knedlíky
varný typ B nebo C
sůl
nakrájené na drobné kostičky
krupice 120 g
nebo dětská krupička
změklé
vejce 2 ks
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná nahrubo
Na zelí
husí sádlo 2 PL
nakrouhaná
neoloupané, nastrouhané
sůl
dle chuti
mletá, dle chuti
zázvor (mletý)
dle chuti
jablečný ocet
dle chuti
Na jablečné škvarky
husí sádlo 4 PL
oloupaná a nakrájená na drobné kostičky

Postup

1

NA HUSU Důkladně ji zvenku i zevnitř omyjte, osušte, odřízněte křídla v kloubu (pokud máte husu i s křídly) osolte, posypte kmínem a nechte do druhého dne odležet. Troubu předehřejte na 180°C, na dno velkého pekáče dejte křídla z husy (máte-li je), na ně posaďte husu prsy dolů, podlijte trochou vody a pečte cca 2 hodiny do barvy, poté otočte a pečte další cca 2 hodiny doměkka. Sádlo i s výpekem slijte (pekáč vyškrábněte) do misky a podávejte k huse.

2

NA KNEDLÍKY Brambory oloupejte, uvařte ve vroucí osolené vodě a nechte vychladnout (pokud můžete, uvařte brambory den předem). Slaninu zvolna opékejte v rendlíku a nechte vypéct tuk. Slijte. Studené brambory prolisujte lisem nebo nastrouhejte najemno a smíchejte
s polohrubou moukou a krupicí, bude-li těsto řídké, přisypte ještě trochu mouky nebo krupice. Přidejte máslo, 2 lžičky soli, vejce, opečenou slaninu a petrželku. Těsto zpracujte a uválejte koule o velikosti zhruba tenisového míčku (nebo si je odvažte, naše měly zhruba 150 g). Vařte v jemně vroucí osolené vodě 15–20 minut, podle velikosti. Hotové knedlíky vyjměte a nakrájejte na čtvrtiny.

3

NA ZELÍ Cibuli nakrájejte a zpěňte na sádle. Jakmile zesklovatí, přidejte nakrouhané zelí a několik minut ho za občasného míchání restujte. Pak vsypte nastrouhaná jablka a ještě chvíli opékejte. Ochuťte solí, cukrem, skořicí, zázvorem, jablečným octem. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit. 

4

NA JABLEČNÉ ŠKVAREČKY V rendlíku rozehřejte sádlo, vsypte kostičky jablek a zvolna je na něm opékejte dozlatova. Míchejte velmi opatrně, ať jablka nerozbijete.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč