Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečené slávky s rajčaty a kapary

Středomořská hostina skoro bez práce!

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT35M
Pečení 0:35
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 500g třešňových rajčátek, podrcených
    • 45g drobných kaparů (nejlépe nakládaných v soli a před použitím opláchnutých)
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • špetka drcených sušených chilli papriček (nebo podle chuti)
    • 2kg mušlí slávek, očištěných (viz Tipy & triky)
    • 1 svazek bazalky
    • mořská sůl
    • bageta k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220°C. Rajčátka, kapary, olej, česnek a chilli dejte do velkého pekáče. Zakryjte alobalem a pečte asi 20 minut, až rajčata trochu změknou.

2 Přidejte slávky, znovu zakryjte alobalem a pečte ještě 10–15 minut, až se mušle otevřou (neotevřené bez milosti vyhoďte).

3 Osolte a podávejte posypané lístky bazalky. Přikusujte bagetu a máčejte si ji do vypečené šťávy. 

TIPY & TRIKY

  • MOŘSKÉ PLODY patří k nejrychleji se kazícím potravinám, proto se vyplatí dodržovat několik zásad. U svého prodejce se vyptejte, který den se vozí čerstvé, a v ten den je kupte. Doma je uchovávejte v chladu, a to maximálně 24 hodin. Nejlepší je sníst je hned v ten samý den.
  • MUŠLE nejdříve prohlédněte a oddělte všechny otevřené. S každou otevřenou poklepejte – když se sama uzavře, můžete ji vrátit mezi nezávadné. Ty, které zůstanou otevřené, vyhoďte. Pak odtrhněte přečnívající vousky a mušle očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Po tepelné úpravě je postup opačný – vyhoďte ty, které se neotevřely.
  • KREVETY pro náš recept kupte v celku. Nejdříve odlomte hlavu – pohybem v opačném směru, než je přirozené stočení krevety. Pak nožíkem nařízněte krunýř a odloupněte ho (můžete odříznout i ocásek) a nakonec vytáhněte střívko. Když získáte ten správný grif, jde loupání raz dva. Krevety pak opláchněte v ledové vodě a osušte.
  • OLIHNĚ, v gastronomii zvané také KALAMÁRY, jsou hlavonožci blízcí sépiím. Jejich maso je velmi měkké, bílé a lehce nasládlé. Kalamáry krájené napříč na kroužky se mohou péct či smažit, tuby bez chapadel se plní nádivkou a následně pečou. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Krevety v pivním těstíčku s citronovou majonézou

Hřebenatky s koprovým olejem

Nadívané kalamáry

Cataplana

30 receptů s rybami a mořskými plody

Jablíčka z ráje

Vůně Středomoří

Přidat komentář