Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát s quinoou a pečenou mrkví

Pečená kořeněná mrkev je přímo návyková! Přidejte výživnou quinou, hrst brusinek a pražených ořechů a mix zelených lístků a na světě je salát, který bude s chutí svačit, obědvat i večeřet...

Vydání: 2016/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 1-2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Pečení 0:25
Salát

Ingredience

    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 1 lžička mletého koriandru
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/2 lžičky kajenského pepře
    • 1/4 lžičky mletého kardamomu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 mrkve
    • 1 červená cibule
    • 7 lžic panenského olivového oleje
    • 1/2 hrnku vlašských ořechů
    • 1 hrnek hnědé/červené quinoy
    • 1 citron
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1/2 hrnku sušených brusinek
    • rukola a polníček (nebo jiný mix salátů)
    • hrst hladkolisté petrželky 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. V menší míse promíchejte všechno koření. Mrkev podélně nakrájejte (na mandolíně) na plátky, cibuli také a obojí dejte do mísy. Přilijte 2 lžíce olivového oleje, přidejte 1 lžíci směsi koření a vše promíchejte. Přesypte na plech a dejte péct do trouby na zhruba 20–25 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.

2 Ořechy vsypte na plech (nebo klidně jen do dortové formy) a přidejte do trouby k zelenině, pečte zhruba 7 minut, jen aby zezlátly a rozvoněly se. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo.

3 V menším hrnci promíchejte quinou, 2 lžičky kořenicí směsi, přilijte 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Přikryjte a zvolna vařte, až se voda vsákne a quinoa bude měkká, zhruba 15-18 minut. Odklopte, načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.

4 V míse smíchejte 2 lžíce oleje, lžíci citronové šťávy, osolte a opepřete. Přidejte polníček a rukolu a promíchejte. Salát dejte na talíř. V té samé míse promíchejte zbylý olej (3 lžíce) se lžící citronové šťávy, přistrouhejte kůru z poloviny citronu a přidejte hořčici a lžičku koření. Promíchejte a přidejte quinou, ořechy, brusinky, petrželku a pečenou zeleninu. Nandejte na salát a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Pokud si salát ponesete do práce, nechte polníček a rukolu bez zálivky a tu naopak přidejte ke quinoe. Vše smíchejte až těsně před podáváním. Tak vám salát do oběda nezvadne. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sendvič s kuřetem a brokolicí

Sendvič s tuňákem a kukuřicí

Houska s krůtí šunkou, avokádem a klíčky alfa alfa

Muffiny s chorizem a špenátem

Míša ve skle

Křehké rohlíčky s džemem

Borůvkové smoothie

reklama

Přidat komentář