Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Suflé s hráškem

Nadýchané suflé máme rádi nasladko i naslano. Tohle hráškové je prostě dokonalé. A ta barva!

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka

Ingredience

    • 100g mraženého hrášku, 2 minuty spařeného v horké vodě a okapaného
    • 30g másla + na přichycení papíru
    • 20g hladké mouky
    • 150ml plnotučného mléka
    • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • 60g vyzrálého čedaru, nastrouhaného
    • špetka kajenského pepře či uzené papriky
    • 1/2 lžičky plnotučné hořčice (nemusí být)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 40g strouhaného parmazánu
    • 4 lžíce nasekané pažitky
    • nastříhaná řeřicha na ozdobení 

Příprava jídla

1 Čtyři malé vydrhnuté květináčky zhruba 8cm v průměru (nebo jiné podobné ohni- vzdorné nádobky) vyložte pečicím papírem tak, aby nahoře přesahoval, ve výsledku o 2cm (na dno vystřihněte kolečko a stěny vyložte pruhem). Papír můžete přichytit trochou másla ke květináčku, ale hlavně jím spojte okraje pruhu papíru na stěnách. Hrášek rozmixujte na pyré a zatím odložte.

2 Troubu předehřejte na 200°C. V rendlíku rozpusťte máslo, zasypte moukou, asi minutu ji za stálého míchání opékejte, aniž by zhnědla. Postupně pomalu zašlehávejte mléko, až získáte hustou bílou omáčku (bešamel). Odstavte, zašlehejte žloutky a pak i čedar, kajenský pepř nebo papriku, hořčici podle chuti a trochu soli a pepře.

3 Z bílků ušlehejte sníh, který po vytažení metel tvoří měkké špičky. Lžící opatrně vmíchejte vrchovatou lžíci sněhu do hráškového pyré a pak ještě pár dalších. Pak obdobným způsobem přidejte zbývající sníh do sýrové omáčky – jen zlehka ho vmíchejte, vzdušná směs zvedne vaše suflé do výše. Pak lehkým krátkým pohybem smíchejte hráškovou i sýrovou směs s parmazánem a pažitkou. Rozdělte do připravených květináčků a pečte 20 minut v dobře vyhřáté troubě, aby suflé vyběhla a mírně zhnědla na povrchu. Ihned podávejte, ozdobené třeba řeřichou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vejce à la Florentine

Pečená vejce po mexicku

Potočnicový salát s vejcem

Sendviče s vajíčkovým salátem s kari

Polévka stracciatella

Bageta s vejcem a avokádem

Vejce k vejci...

Lehké jarní menu na neděli

Přidat komentář