Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tradiční rybí polévka s hrachem

Štědrovečerní hostinu zahajte klasickou polévkou!

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ namáčení
PT1H
Vaření 1:00
Polévka

Ingredience

    • 300 g žlutého hrachu, namočeného den předem do studené vody
    • 1–2 snítky majoránky či tymiánu
    • 1,5 litru rybího vývaru, horkého + obrané maso (viz Něco navíc)
    • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), na kostičky nebo nastrouhané nahrubo
    • 1–2 lžíce másla + na jikry a mlíčí
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1–2 špetky muškátového květu
    • nasekaná petrželka a toustíky či krutony opečené na másle k podávání

Příprava jídla

1 Hrách slijte a v nové vodě s bylinkami podle chuti uvařte doměkka, pak ho slijte. Asi třetinu si nechte stranou a zbylý rozmixujte ve vývaru, tím se polévka zahustí.

2 Zeleninu opečte na másle a přidejte do polévky spolu s nerozmixovaným hrachem a obraným masem z vývaru (případně i s jikrami či mlíčím, viz Něco navíc). Polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem a podávejte. Na talíři ozdobte petrželkou a podávejte s toustíky či krutonky.

NĚCO NAVÍC
Na vývar použijte hlavu a skelet z kapra. Hlavu očistěte, zbavte žaber a vložte ji i se skeletem do hrnce. Přidejte hrst nakrájené kořenové zeleniny, pár kuliček pepře a 1 bobkový list, zalijte studenou vodou, osolte a vařte asi 20 minut. Pak sceďte a maso oberte. Máte-li rádi a seženete mlíčí a/nebo jikry, omyjte je ve studené vodě, dejte do rendlíku, přidejte špetku soli, lžičku másla a povařte asi 10 minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Voňavé vánoční kakao

Vánočky do dlaně

Ovocná bowle

Rýžový kuba

Mandlové řízečky z vepřové panenky

Kapří kuličky

Krůtí pečeně na černo

Zelný salát s mrkví

Salát Venezuela

Krupicové noky

Třísýrová kaše

Opilé ovoce

Domácí zmrzlina z mascarpone

Štědrý den podle Apetitu

Přidat komentář