Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhaný bažant ve vývaru se pikantními knedlíčky

Trhaný bažant ve vývaru se pikantními knedlíčky

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3779 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 305 g
Tuky 209 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle aromatický vývar s výraznými knedlíčky představuje skvělý způsob, jak pro sebe objevit bažanta.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
mrkev 2 ks
na drobné kostičky
celer 1 ks
řapík na drobné kostičky
nakrájená nahrubo
slanina 250 g
libové uzené (nejlépe pancetty), nakrájené na kostičky
rajčatová passata - pyré 1 ČL
vývar kuřecí 1 l
nesoleného nebo vody
tymián 2 snítky
rozmarýn 1 snítka
česnek 2 stroužky
drcené
očištěný
sůl
pepř
čerstvě mletý
špičatého zelí nebo kapusty, nakrájená na nudličky
Na knedlíčky
a trocha navíc na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 140 g
nakrájeného
šalvěj 2 PL
nadrobno nasekaných šalvějových lístků
vejce 1 ks
lehce prošlehané

Postup

1

Ve velkém širším hrnci na středním ohni rozehřejte olej a opékejte na něm mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list a slaninu dozlatova. Slanina by měla pustit tuk a zkřupavět. Seberte přebytečný tuk, v hrnci ponechte maximálně 4 lžíce.

2

Přidejte rajčatovou pastu, míchejte a nechte ji rozvonět. Pak vlijte vývar, vložte bylinky a česnek, přiveďte k varu a dobře promíchejte vařečkou, aby se uvolnily přípečky ze dna. Do tekutiny ponořte bažanta, zmírněte oheň a zvolna vařte 1 hodinu nebo tak dlouho, aby se maso snadno oddělovalo od kostí.

3

Mezitím připravte knedlíčky. Chleba rozmixujte v kuchyňském robotu, přidejte mouku, kypřicí prášek, smetanový křen a máslo a rozmixujte na drobenku. Osolte, opepřete, přidejte šalvěj a vejce. Krátce promixujte a pak navlhčenýma rukama tvořte knedlíčky velké jako vlašský ořech.

4

Bažanta opatrně vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a kosti, maso natrhejte či nakrájejte a rozdělte do nahřátých misek. Vývar zbavte bobkového listu a snítek bylinek. Opět přiveďte k mírnému varu a vložte do něj nachystané knedlíčky. Vařte je zhruba 8–10 minut pod pokličkou, aby byly lehké a nadýchané. Ochutnejte vývar a podle potřeby ho dolaďte solí a pepřem.

5

V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a uvařte zelí či kapustu do zkřehnutí, zhruba 10 minut. Pak důkladně sceďte a dejte do misky, přidejte máslo, osolte, opepřete a promíchejte.

6

K podávání vložte do každé misky s bažantím masem knedlíčky a zalijte velkorysou naběračkou vývaru. Doplňte pořádnou lžící zelí či kapusty a servírujte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč