Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční poleno

Francouzi mu říkají Bûche de Noël a nedokáží si bez něj představit Vánoce.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 12 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
PT12M
Pečení 0:12
Dort Francouzská

Ingredience

    NA ROLÁDU

    • 5 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • 225 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 60 g hladké mouky (1/2 hrnku)
    • 40 g kakaa holandského typu
    • špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 400g konzerva odpeckovaných třešní v sirupu nebo sklenice třešňového kompotu, vypeckovaného
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 60 ml brusinkové šťávy
    • 1 lžíce kirsche nebo jiné třešňové pálenky (lze nahradit brandy)
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu

    NA KRÉM

    • 300 ml smetany ke šlehání (32–40%)
    • 3 lžíce zarovnané moučkového cukru
    • 1 lžička kirsche nebo jiné třešňové pálenky (lze nahradit brandy)

    NA POLEVU

    • 125 ml smetany ke šlehání (32–40%)
    • 180 g tmavé čokolády (s 60-70% kakaové hmoty), nasekané + 100g tmavé čokolády na hobliny (rozetřené tence na pečicí papír a pak rozlámané na 5 x 2,5 cm kousky)
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Na piškot v míse ručním šlehačem šlehejte žloutky a polovinu cukru 5 minut, až směs zesvětlá a zhoustne. Vmíchejte vanilku a odložte. V jiné míse prosejte mouku, kakao kromě 1 zarovnané lžíce a sůl. Ve třetí míse čistými metlami ušlehejte z bílků měkký sníh. Pak po lžících zašlehejte zbývající cukr a ušlehejte pevný sníh. Troubu předehřejte na 200 °C.

2 Do mísy se žloutky vmíchejte třetinu bílkového sněhu a třetinu moučné směsi. Zlehka obracejte, aby ve směsi zůstalo co nejvíce vzduchu. Stejným způsobem po třetinách zapracujte zbytek.

3 Těsto rozetřete na plech 43 x 30 cm vyložený pečicím papírem. Uhlaďte povrch a pečte 12 minut, aby se po lehkém zmáčk- nutí těsto vrátilo zpátky. Nechte 10 minut chladnout na plechu na mřížce.

4 Nožem odloupněte od okrajů plechu. Čistou utěrku poprašte odloženou lžící kakaa. Překlopte piškot na připravenou utěrku a opatrně sloupněte pečicí papír. Z delší strany opatrně srolujte jako roládu a položte na mřížku, aby úplně vychladla. 

5 Na náplň sceďte konzervu třešní nebo kompot, ale uchovejte 250ml šťávy. V rendlíku šťávu smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Svařte na polovinu. Smíchejte brusinkovou šťávu, pálenku a škrob. Vlijte za stálého míchání do rendlíku a vařte asi minutu do zhoustnutí. Vypněte a nechte zvolna vychladnout. Pak zlehka vmíchejte zpět třešně. Zakryjte a dejte chladit asi
na 2 hodiny (lze připravit i den předem).

6 Na krém v míse ušlehejte smetanu, moučkový cukr a pálenku na šlehačku.

7 Nyní přišel čas dílo dokončit. Opatrně rozbalte piškot. Od středu jej rovnoměrně potřete krémem, přičemž nechte 2,5 cm volné okraje. Lžící rozdělte třešňovou náplň na krém tak, abyste vytvořili malé rudé ostrůvky. Pak opět roládu zarolujte ze stejné strany, jako jste to dělali poprvé. Dejte na tác vyložený pečicím papírem, zakryjte a dejte na 2 hodiny chladit.

8 Mezitím si připravte polevu. V malém rendlíku zahřívejte na středním plameni smetanu, až se u okrajů začnou tvořit drobné bublinky. Sejměte z ohně a přidejte čokoládu (nemíchejte) a nechte stát 5 minut. Pak opatrně rozmíchejte na hladkou polevu. Nechte 15 minut chladnout při pokojové teplotě.

9 Kovovou cukrářskou špachtlí/stěrkou rozetřete na roládu. Můžete naznačit rýhování jako na kůře stromu. Pokryjte připravenýmičokoládovýmihoblinami. Dejte chladit (v chladničce vydrží nejméně 12 hodin). Před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

Třešňovou náplň můžete použít i hotovou. Pod názvem Fruit Filling Red Cherry prodává www.candy-store.cz.

Vánoce ve Francii

Marc Le Breton, šéfcukrář pražské cukrárny St. Tropez: „Vánoční poleno jí o svátcích snad celá Francie. Absolutní klasikou je roláda s máslovým krémem zdobená tak, aby opravdu vypadala jak poleno. Každá rodina si ji ale stejně dělá podle svého a zdobí tak, aby bylo její poleno to nejkrásnější.“

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Anglický vánoční dort

Zelné pirožky

Maďarská rybí polévka

Panettone

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

reklama

Přidat komentář