Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)
Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

4.1/5 Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Snadné Na cca 700 g čerstvých těstovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 320 g
Tuky 65 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší pasta je ta domácí – pokud si uděláte sami domácí těstoviny, bude váš zážitek z jídla opravdu povznášející a také autentičtější! A myslete na to, že zatímco s válením vám pomůže strojek, ruční hnětení nic nenahradí! Těsto na domácí těstoviny je poměrně univerzální a využijete ho při přípravě lasagní, nebo z něj nakrájejte širší flíčky či linguine.

Suroviny

nejlépe 00, + na poprášení
vejce 5 ks
střední

Postup

1

Mouku prosejte na pracovní plochu. Utvořte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce a začněte rychle zpracovávat – postupně vmíchávejte mouku z krajů do středu, ve kterém jsou vejce. Nebojte se řídké konzistence, ta se změní. Hněťte, dokud nebudete mít hladký balíček těsta.

    2

    Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí, jeho doba velmi závisí na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě ten totiž ingredience spojuje. Hotové těsto nechte půl hodiny až hodinu odpočívat zabalené v potravinářské fólii.

      3

      Z odpočatého těsta odkrajujte kousky. Pokud máte strojek, projeďte kousek těsta mezi válečky rozestoupenými na maximum. Po vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup 4x zopakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, z kousků těsta tak nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy. Následně je nakrájejte na kratší kusy – lasagne, nebo je překrájejte na nudle. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

        NĚCO NAVÍC

        • Jestliže chcete bezvaječnou verzi, počítejte na 500 g mouky zhruba 1–2 lžíce kvalitního oleje a vodu, dohromady zhruba 250 ml.
           
        • Část mouky můžete nahradit semolinou – to je mouka z tvrdé pšenice.
           
        • ‚Máquina per pasta‘, tedy strojek na těstoviny, je běžnou výbavou italské domácnosti. Obejdete se i bez něj, ale rozhodně vám zpříjemní život. Strojek na těstoviny těsto tence vyválí, pasta navíc bude mít stejnou tloušťku i tvar.
           
        • Těsto na pastu má tendenci osychat, proto mějte vždy tu část, s níž zrovna nepracujete, zakrytou potravinářskou folií.

        Tento recept naleznete také v kolekcích:

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2019/8

        Apetit magazín

        AD
        Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
        • Zajímavosti

        Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

        Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

        Obchod Apetit

        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč