Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pikantní mrkvová polévka s čočkou

Nízkotučné, bohaté na železo!
Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 15 minut
P
Polévka

Ingredience

    • 2 lžičky celého kmínu
    • špetka vloček ze sušených chilli papriček
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 600 g mrkve, důkladně omyté a nahrubo nastrouhané (není nutné ji loupat)
    • 140 g loupané červené čočky
    • 1 litr zeleninového vývaru (i z kostky)
    • 130 ml mléka
    • sůl a pepř na dochucení
    • bílý jogurt na ozdobení

Příprava jídla

1.  Rozpalte velký rendlík a asi minutu na něm nasucho pražte kmín a vločky chilli; koření by mělo začít ,poskakovat‘ a postupně uvolňovat aroma. Asi polovinu směsi poté lžící nebo vařečkou vyjměte a dejte stranou.

2. Přidejte olej, mrkev, čočku, horký vývar i mléko a přiveďte k varu. Pozvolna vařte asi čtvrt hodiny, dokud čočka nezměkne.

3.  Máte rádi hladké polévky? V tom případě povařenou směs jemně rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Klidně ji ale můžete nechat v původním stavu.

4.  Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Před podáváním ozdobte každou porci lžící jogurtu a částí opraženého koření. Ideální příloha: opečené chlebové placky.
marocká inspirace  Nahraďte kmín a vločky chilli několika lžičkami harissy. Ke konci vaření můžete také přidat trochu vařeného kuřecího masa, pokrájeného.

Bez mléka 
Pokud máte alergii na kravské mléko, jednoduše použijte sójové nebo odtučněné kokosové.

Kouzelná přísada:

Loupaná červená čočka se dobře rozváří a je ideální právě do polévek. Další bonus: nemá slupku, takže tolik nenadýmá. Čočku značky Pro-bio prodávají v Albiu, 500 g za 36 Kč.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.11
Obrazek uzivatele
Tato polévka nemá chybu. Místo sušené chili papriky jsem tam dala jednu celou čerstvou (klidně bych snesla i dvě) a na závěr místo jogurtu podávala se lžící zakysané smetany. S opraženým toustem jako přílohou sklidila úspěch na vánočním stole.
Obrazek uzivatele
Na chilli moc nejsem, proto jsem do polévky půl na půl dala kmín obyčejný a kmín římský - dodá polévce vůni orientu.

Přidat komentář