Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočková polévka na 20 způsobů z celého světa: Připravte si jídlo, které nasytí celou rodinu a vyjde na pár korun

Čočková polévka na 20 způsobů z celého světa: Připravte si jídlo, které nasytí celou rodinu a vyjde na pár korun
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

Čočková polévka je výživné a jednoduché jídlo, které s kouskem pečiva vydá za plnohodnotnou večeři nebo samo o sobě za menší oběd. Dejte čočkovce šanci i jindy než na Nový rok a vyzkoušejte jeden z našich chuťově vyladěných receptů z celého světa, v nichž nechybí ani klasická čočková s párkem!

Čočka je plná bílkovin, vlákniny, železa, kyseliny listové a dalších živin, které by v našem jídelníčku neměly chybět. Dávno už neznamená jen nevzhlednou našedlou tekutinu se škraloupem, jak si ji pamatujeme ze školních jídelen.

  • Využít přitom můžete všechny druhy čočky od červené, přes klasickou hnědou, zelenou po černou čočku s názvem beluga.

Červená čočka si rozumí s výrazným kořením

Indický dhál nebo marocká harira jsou dvě nejznámější zahraniční polévky z červené čočky.

  • Čočku v těchto polévkách najdeme často v kombinaci s cizrnou.
  • Milovníci pikantních jídel a exotického koření si přijdou na své. Červenou čočku obvykle doplňuje římský kmín, kurkuma, kajenský pepř a čerstvý či mletý koriandr.

Čočka jako zahušťovadlo

Červenou čočku využijete nejen jako hlavní ingredienci, ale také coby zahušťovadlo jiných druhů polévek či omáček. Po delší době varu se dokonale rozvaří a ve výsledném pokrmu ji takřka nepoznáte.

  • Skvěle se hodí i k přípravě krémových čočkových polévek se smetanou.

Klasika z hnědé čočky s uzeninou

Tradiční čočková polévka se už roky pravidelně objevuje na poledním menu českých restaurací a těší se velké oblibě. Čočka je velmi zdravá, takže pokud se na menu objeví, neváhejte s jejím objednáním.

  • Chuť a vůni klasické čočkovce dodáte základem z orestované cibule a uzeniny. Tou může být slanina, uzené maso, ale klidně i kousek pikantní klobásy, kvalitního špekáčku nebo opečená kolečka párku s vysokým podílem masa.
  • K čočce pak stačí jen přidat bobkový list a na závěr polévku dochutit majoránkou, česnekem a pokud ji chcete na kyselo, tak i octem.
  • Připravujete-li polévku, čočku nemusíte dopředu namáčet.

Netradiční polévka z černé čočky beluga

Černá čočka beluga je velmi drobná, uvnitř bílá a na rozdíl od čočky červené se tak jednoduše nerozvaří.

  • Černá čočka má jemně oříškovou chuť a nejlépe chutná uvařená na skus.
  • Hodí se do polévek na asijský způsob v kombinaci se sójovou a rybí omáčkou nebo mořskými řasami.
  • Skvěle si však rozumí i s rajčatovým základem polévky, mátou, kardamomem či zázvorem.
  • I bez zdlouhavého namáčení ji budete mít perfektně uvařenou do 30 minut.

Zdroje: Apetit, TheGuardian a RecipeTinEats

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč