Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křehký máslový koláč

Jako první ho pekli Skotové a do světa ho vypustili coby mimořádně křehkou lahůdku – útěšně sladkou, ovšem s nenápadným slaným nádechem. Báječné k horkému čaji!

Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Britská

Ingredience

    • 300 g změklého másla + ještě trochu na vymazání formy
    • 100 g moučkového cukru + 1 lžíci na poprášení
    • 350 g hladké mouky
    • 50 g rýžové moučky (lze nahradit škrobovou moučkou nebo hladkou moukou)
    • špetku soli

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Kulatou formu o průměru 24 cm vymažte máslem. Máslo s cukrem utřete tak, aby vznikla hladká a nadýchaná směs. Prosijte do ní hladkou mouku se solí i rýžovou moučku a prsty vypracujte hladké těsto.

2. Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy a uhlaďte lžící. Ostrým nožem naznačte mřížky; pak těsto propíchejte vidličkou a poprašte zbytkem cukru.

3. Pečte 40–45 minut, dokud koláč není lehce nazlátlý. Vyklopte ho z formy, počkejte, až úplně vychladne, a potom ho nakrájejte na kostky.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
moc dobre testo,ale nevybehlo mi tak jak tady.tak jsem na nej udelala krem z pudinku s kokosem a zapekla jeste na chvili na vrchni mrizce doruzova.moc mnam...treba to je rukama,ale nevim,pecu uz dlouho a vse skoro si upravuju a je to vzdy vynikajici,ale uvidime...vyzkousejte a dejte vedet...jinak ale jsou tu vyborne recepty a hezke stranky
Obrazek uzivatele
Nechýba prášok do pečiva alebo sóda? z čoho to má narásť!
Obrazek uzivatele
to nemá narůzt,puze se to vysuší a je z toho něco jako máslová sušenka,je to výborný ke kávě a čaji,ale je to opravdu sušší
Obrazek uzivatele
Já tam dala sodu. To byla soda! Celé jsem to vyhodila. Zhořklo to jako kdybych tam dala blín. Kdybych tam nedala nic, tak je to dobrý, jak říká Wasabi, taková křehká sušenka.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.40

Přidat komentář