Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celozrnný špaldový chléb se semínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4636 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 495 g
Tuky 189 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte způsob, jak se odreagovat? Upečte si voňavý domácí chléb!

Suroviny

droždí sušené 15 g
mouka špaldová celozrnná hladká 750 g
prosátá
slunečnicová semínka ½ hrnku
dýňová semínka ½ hrnku
lněná semínka ½ hrnku
sezamová semínka ¼ hrnku
opražená
ocet 2,5 PL
tuk
na vymazání formy
sůl
na dochucení

Postup

1

Vymažte formu na biskupský chlebíček. Droždí rozpusťte ve čtvrtlitru vody. Mouku promíchejte se všemi uvedenými surovinami (část sezamu si nechte na posypání) a 250 ml vody a zpracujte vláčné těsto.

2

Nechte alespoň hodinu kynout ve formě nebo jako bochník na plechu, až těsto zdvojnásobí objem.

3

Posypte zbylým sezamem. Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb ve formě pečte 1 hodinu, poté vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.

Pomazánka
100 g slunečnicových semínek nechte přes noc máčet v půllitru vody, pak je rozmixujte se lžící citronové šťávy, umeocta a medu, s polovinou cibule a dvěma stroužky česneku.

Poznámka o úpravě původního receptu:
V receptu bylo sníženo množství vody z pravděpodobně chybně uvedeného 1 l na 500 ml. Upravena byla taky teplota pečení (Původní znění: Troubu předehřejte na 250 °C. Chléb ve formě pečte čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 45 minut. Vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.), protože při pečení na nižší teplotu má chleba měkčí kůrku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

16.08.2019 11:28

Dobry den je tady prosim nekdo kdo tento chleba delal a povedl se mu? Kolik je spravny pomer vody dekuji

21.01.2016 10:11

Dobrý den, ráda bych se jen ujistila ohledně množství vody v receptu, opravdu mouku se semínky smíchám se 750 ml vody? A k tomu ještě ten 1/4 L s droždím? Děkuji

22.01.2016 10:32

Myslíme, že ano, v tomto znění byl recept i v lednovém vydání z roku 2008, ale rozhodně bychom vodu přilévali postupně a sama uvidíte, kdy se vám těsto bude "líbit".
Držíme palce, redakce Apetitu

04.09.2017 17:35

Dobry den,
tak to jste tento recept otiskli s chybou. Melo by tam byt 250ml a ne 750ml.. Prave micham testo a dala jsem misto Vami psaneho litru vody jen 750ml a i to bylo moc. Musela jsem prisypat jeste hodne mouky (rekla bych tak mezi 300 a 400g). K tomu samozrejme jeste dalsi drozdi a seminka atd. Pokud tedy nekdo bude chtit tento chleba pect, tak vody dejte 2 x 250ml..

03.03.2009 11:52
Mohu se zeptat co je to umeocet ??
17.08.2009 13:50
Umeocet je ocet vyrobený ze švestek umeboshi. Najdete ho v prodejnách zdravé výživy.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč