Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cuketové lasagne

Křupavá krusta, vnitřek krásně vláčný a plný zeleniny, kterou můžete obměňovat podle sezony, doplnit olivami nebo masem. Zamilujte si lasagne!

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
54 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Pečení 0:25
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 4 lžíce másla + hobliny na dopékání lasagní
    • 3 lžíce hladké mouky
    • ¾ litru polotučného mléka
    • 2 bobkové listy
    • 1 lžička citronové kůry, nastrouhané
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nasekaná nadrobno
    • 2 stroužky česneku, propasírované
    • 250 g cukety, nakrájené na kolečka
    • 250 g lilku, nakrájeného na kolečka
    • 400 g loupaných konzervovaných rajčat
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    • nastrouhaný muškátový oříšek
    • máslo na vymazání pekáčku a na ozdobu
    • 1½ balení lasagní
    • 100 g čerstvého parmazánu

Příprava jídla

1 Nejprve připravte bešamel. Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozpusťte na co nejmenším plameni máslo, pak vsypte mouku a prudce míchejte. Měla by jen zlehka zezlátnout. Vlijte mléko a vše důkladně promíchejte, dobře to jde metličkou. Přidejte bobkový list i citronovou kůru a za stálého míchání vařte, dokud bešamel nezhoustne. Trvá to zhruba čtvrt hodiny.

2 Mezitím rozpalte ve větším kastrolu olivový olej, zprudka na něm osmahněte cibuli a česnek, přihoďte cuketu i lilek a opékejte doměkka. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete a duste dalších dvacet minut.

3 Z bešamelu vyjměte bobkový list, okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejte na 180°C a vrhněte se na vrstvení.

4 Pekáček vymažte máslem, na dno vlijte část bešamelu, poklaďte listy lasagní (suché, nevařené), na ně dejte část zeleninového ragú, lasagne, bešamel, lasagne, ragú… a skončete bešamelem.

5 Pečte dvacet pět minut. Lehce nedopečené vyndejte, nechte vychladnout a pak zamrazte, celé nebo nakrájené na porce.

JAK ROZMRAZIT: Ráno přesuňte lasagne z mrazáku do ledničky. Večer si předehřejte troubu na 180 °C a pečte je deset minut, pak posypte parmazánem, poklaďte hoblinkami másla a nechte zezlátnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

18x zapečené těstoviny

44 nej receptů s cuketami

Libanonská pizza

Chilli con carne

Rajčatová polévka s kuřetem

Plněné listové košíčky

Komentáře

Obrazek uzivatele
vynikajúce! je možné alternovať rôzne druhy zeleniny. my sme ako základ skúsili napr. kombináciu brokolica - špargľa a výsledok bol veľmi chutný...

Přidat komentář