Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s jahodami

Jahody se žervé ochuceným pomerančem a cukrem vykouzlí dokonalý dezert. Ocení ho děti, stejně jako vaši hosté při nedělním obědě.

Vydání: 2008/6
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Americká

Ingredience

    • 200 g hladké mouky
    • 2 lžičky krupicového cukru
    • 100 g másla, nakrájeného na plátky
    • 1 vajíčko + na potření

    Na pomerančovou náplň:

    • 250 g žervé, nám se osvědčila značka Danone
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
    • 500 g krásných menších jahod
    • 6 lžic jahodové marmelády
    • 4 lžíce nasekaných pistáciových oříšků (nemusejí být)

Příprava jídla

Mouku, cukr, máslo a špetku soli dejte do nádoby kuchyňského robotu, přístroj zapněte a nechte pracovat, dokud se směs nepodobá hrubé strouhance. Robot překryjte utěrkou, protože z mouky se v první fázi (než se spojí s máslem) hodně práší. Nechte zapnuté, přidejte vajíčko a případně trochu ledové (!) vody (nemělo by jí být více než 80 ml) a třete, až se hmota začne spojovat. Pak těsto vyklopte na pomoučněný vál a lehce, ale dokonale jej prohněťte. Dejte na půl hodinky odpočinout do chladničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyjměte z chladničky a na pomoučněném válu ho vyválejte na tloušťku 4 milimetrů, zároveň tak, aby bylo v průměru o čtyři centimetry širší než třiadvaceticentimetrová kulatá forma. Těstem formu vyložte a ostrým nožem odřízněte okraje. Přikryjte potravinovou fólií a opět vložte na půlhodinku do chladničky. Poté vyndejte, odstraňte fólii, dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi (pečicími nebo normálními). Pečte 15 minut, pak sejměte papír, teplotu snižte na 160 °C a dopečte dalších deset minut, až těsto zezlátne. Vyndejte z trouby a potřete rozšlehaným vajíčkem (zabrání, aby těsto náplní rozměklo, naopak je krásně zapečetí) a dejte na dvě minuty péct.

Nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň: žervé, cukr, pomerančovou kůru i šťávu smíchejte do hladkého krému. Naplňte jím koláč a na něj dejte jahody. Buď celé jako na protější stránce, nebo je můžete rozčtvrtit jako na obálce Apetitu. Jahodovou marmeládu dejte do rendlíku se třemi lžícemi studené vody a zahřívejte, dokud se úplně nespojí, pak směsí polejte jahody. Podle chuti můžete posypat pistáciovými oříšky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

Přidat komentář