Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brambory na plechu

Aby byl výsledek opravdu delikatesní, pečte plátky brambor na plechu v nízké vrstvě

Vydání: 2005/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H
Pečení 1:00
Britská

Ingredience

    • 50 g másla na vymaštění plechu
    • 2 kg brambor, nejlépe pevných  žlutomasých
    • 1,5 l vařící vody
    • pepř a sůl
    • 1 lžíci bujonových granulí nebo  půl kostky, rozdrobené

Příprava jídla

1. Plech dobře vymastěte, brambory nakrájejte na tenké plátky. Pokud se lepí, oddělte je od sebe. Do velkého hrnce vlijte vodu a rozpusťte v ní bujon. Vsypte brambory, přikryjte, přiveďte k varu a dvě minuty vařte.

2. Troubu rozehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Pomocí ploché naběračky s otvory přeneste brambory na plech – můžou být mokré – a rozložte je pokud možno rovnoměrně. (Zbylý vývar užijete na polévku.) Osolte, opepřete a vložte do trouby. Po půlhodině zvyšte teplotu o 50 °C a pečte 25–30 minut.

3. Plochou naběračkou nebo vařečkou rozdělte brambory ještě na plechu na osm dílů a pak je přesuňte na talíře.

Časově úsporná varianta:
česnekové brambory
2 kg vařených brambor slijte a rozmačkejte. V kastrůlku dvě minuty povařte 8–10 neoloupaných stroužků česneku; sceďte a oloupejte, opečte na 100 g másla, osolte, opepřete, přikryjte a čtvrt hodiny duste. Přilijte 300 ml mléka, krátce povařte, rozmixujte a spojte s bramborami.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/05, str.22
Obrazek uzivatele
Nejlepší jsou tzv. opečánky, co děláme doma: oloupete bramory, nakrájíte na asi 1cm silné plátky,poskládáte na plech - bez maštění, jenom nasucho, dáte péct na 250 stupňů. Za 30-40 minut je hotovo, brambory se nafouknou, zezlátnou a od plechu samy odskakují,když je nabíráte. Ještě horké je proházíte v míse se solí, česnekem a máslem. Podle mě jsou nejlepší jenom tak samotné s mlíkem, mňam :)

Přidat komentář