Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový lanýžový dort

Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně – nic se nepeče, pouze chladí!

Vydání: 2005/2
Autor:
Hodnocení:
39 (hlasů)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: alespoň 1 hodinu
P
Dort

Ingredience

    • 250 g kvalitní čokolády na vaření
    • 2 lžíce lesního medu
    • 600 ml smetany ke šlehání +  ztužovač, nebo smetanového krému mascarpone
    • 4 lžičky instantní kávy
    • 1 lžičku mleté skořice
    • kakaový prášek (pravé kakao, neinstantní nápoje) na posypání

Příprava jídla

Než se do toho pustíte...
Ingredience hovoří samy za sebe: sáhněte po čokoládě se 70 a více procenty kakaové hmoty (v supermarketech najdete v této kvalitě značky Côte d'Or, Lindt a nejnověji luxusní čokolády Valrhona). Na posypání použijte opravdu kakaový prášek – ne kakaový nápoj v prášku. Směs je lepší šlehat ruční metličkou než elektrickou – snadněji tak zabráníte přešlehání. Když nahradíte šlehačku smetanovým krémem mascarpone, bude výsledek ještě hladší a lahodnější. Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm. Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.

1.Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15–20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.

2. Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Zatím si připravte formu: ze silné plastové fólie (desek) vystřihněte pás (i z více pruhů, mohou se překrývat) i kolo na dno a vložte je do formy. 

3. Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.

4. Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.

5. Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout – potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.

6. Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte kovový a plastový kruh. Na dort položte převrácený talíř, dezert na něj překlopte, sejměte dno a sloupněte plastové kolo. Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.

Tipy:
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá
a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
a c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.

■ V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje. Další triky na ‚vyhlazení‘:

1. Postupně, po lžičkách, zašlehejte vařící vodu – zatímco při rozpouštění by sražení způsobila, teď ho naopak napraví.
2. Nechte směs vychladnout a ztuhnout, nasekejte ji a použijte do čokoládových těst.

Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.

Osobitě
■ 25 g opražených  oříšků či mandlí nahradí kakao a dodá dortu křupavost.

■ Místo kávy všlehejte ve třetím kroku do smetany 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry a povrch ozdobte sekanou kandovanou kůrou v čokoládě (dobrou a čerstvou mívají prodejci oříšků).

 
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
ahoj, doporučuji, dělala jsem tohle a fakt jednoduchý a výborný
Obrazek uzivatele
Připojuji se. Je opravdu báječný a vždycky jsem s ním za hvězdu. A takřka bez práce.
Obrazek uzivatele
Mě se teda vůbec nepovedl...nevím, jak to....Nějak mi to nechtělo zhoustnout :(((( :))))
Obrazek uzivatele
Me taky nezhoustnul, takze jsem z toho mela spis chocolade muss. Nevim taky jak to.
Obrazek uzivatele
Dospodu ještě dělám piškot, aby byl kompaktnější a šel lépe přenášet nakrájený na talíř, ale zhoustnul vždycky a je krásně nadýchaný. Je lepší je ho nechat odležet déle - nejlépe přes noc, nebo celý den. Doporučuju ho všem svým známým a největší radost s ním udělám tchánovi :-)
Obrazek uzivatele
Nevíte někdo, co se myslí instantní kávou? Je to kávový prášek nebo 4 lžičky již uvařené kávy?
Obrazek uzivatele
Majdo, instantní kávou se myslí ta rozpustná (Nescafe), ne zrnková. Dáš do hrnečku 2 lžičky a zaliješ vodou, káva se sama rozpustí.
Obrazek uzivatele
Evo, děkuju za odpověď, ale asi jsem špatně položila otázku. Zajímá mě skupenství - jestli tam nasypu 4 lžičky instatní kávy - tedy sypké hmoty nebo naliju 4 lžičky kávy v "kapalné" podobě
Obrazek uzivatele
otázku jsem pochopila a pravda je, že to většinou není jednoznačné, ale až doteď jsem se nad tím nikdy nezamyslela a používala jsem vždy již rozpuštěnou, ale hodně silnou (něco jako extrakt)
Obrazek uzivatele
Mám za to, že se myslí 4 lžičky instantní kávy v prášku, v tekuté podobě by snad bylo lhostejno, z jaké kávy je ta tekutina připravena.
Obrazek uzivatele
Dortík je skutečně excelentní. Krásně se mi povedl vyklepat i z nerozevírací formy na biskupský chlepíč (stačilo horkou utěrku přes a mírně zatřást). Je to velmi bohatý moučník, takže stačí maličký kousek. Doporučuji podávat s čerstvým ovocem na odlehčení:-)
Obrazek uzivatele
Mělo být na "biskupský chlebíček"..:-)
Obrazek uzivatele
Tak taky hlásím jeden neúspěšný pokus, zatímco předtím vždy bez chyby ( a to dnes čekám 10 hostů).Doma mámakorát tak řídké čokoládové mousse... Neúspěch vidím v použití trvanlivé šlehačky, malému našlehání a zejména v om, že jsem do šlehačky lila moc teplou čokoládu..zkrátka se to jaksi vysráželo. Je pravdou, že nejlépe mi zatím držel pokus z 1 šlehačky a 1 mascarpone..ale na tento moučník nezanevřu.
Obrazek uzivatele
jen varovani, je fakt dost tezky...
Obrazek uzivatele
Aby dort nebyl tak tučný, použila jsem půl na půl šlehačku a - místo mascarpone - ricotu. A aby se mi nestalo, co tu některé z vás popisují, přidala jsem asi o 2 lžičky ztužovače šlehačky víc - krém se po smíchání všech ingrediencí musí do formy rozetřít rychle, jinak hodně ztuhne. Ale výsledný efekt i chuť jsou perfektní! Dort je dostatečně pevný a přitom výborný.
Obrazek uzivatele
I na nás byl původní recept příliš tučný a sladký, ale v následující úpravě se stal naším nejoblíbenějším: 1/3 šlehačky nahrazuji tvarohem, kávu instantní meltou, čokolády dávám jen 150 g, přidám asi 3 lžíce kakaa, hmotu nezahušťuji ztužovačem, ale agar-agarem povařeným v troše ovocné šťávy, formu vysypu nadrcenými kukuřičnými lupínky a na to dám ještě vrstvu ovoce (osvědčily se banány, maliny, borůvky, kompotované broskve nebo višně - samozřejmě ne všechno najednou), teprve pak naliju čokoládovou hmotu. Děti tenhle dort zbožňují.
Obrazek uzivatele
Podobný recept, jsem se naučila při pobytu v Anglii, kde paní použila na přípravu jen rozpuštěnou čokoládu, našlehanou šlehačku a trochu rumu. Po smíchní všech ingrediencí dala vše do kulaté zapékací formy vyložené potravinovou fólií, díky které dort po vychlazení jednoduše z formy vyndala. Podávala ho jen podypanej moučkovým cukrem a se lžící zakysané smetany...jednoduché a vynikající....skvělá mňamka...asi ho budu muset zase udělat :o))
Obrazek uzivatele
tak nám sa dortík hned podaril na prvýkrát, nepoužívala som drahú čokoládu ale orion horkú na pečenie, dalej som použila pol na pol šlahačku a mascarpone t.j., 250g mascarpone a 350ml šľahačky, treba nechať v chladsničke celú noc, hodina je málo. podávala som ho so šľahačkou a ovocím, čerstvé nasekané jahody by boli vynikajúce. v ten den som excelovala, lebo mal velký úspech, ele je to riadna kalorická bomba...
Obrazek uzivatele
Směs byla dokonalá, ale nezhoustla ani po několika hodinách v lednici. Takže jsem nakonec formu šoupla do mrazáku a nabízela jsem všem výbornou zmrlinu, po které se jen zaprášilo.
Obrazek uzivatele
vzdy sa to podari, ak smotanu s cokoladou prevarite (je to blbost, ze sa nieco pokazi, bezny recept na cokoladove kremy). po vychladnuti sa da super uslahat do tuhej konzistencie, ktora"nestecie na vodu" ani za 2dni.
Obrazek uzivatele
Nejsem zkušena kuchařka ale dort se povedl a je opravdu vynikající!
Obrazek uzivatele
Nejen, ze je to naprosto úžasný a jednoduchý recept, ale gurmánský zážitek při konzumaci ať již s ovocným slátem či kysanou smetanou a borůvkovou omáčkou....prostě ....fantastické:))) a měla jsem ohromný úspěch:)))
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/05, str.58
Obrazek uzivatele
Dort je výborný, ale tuhý je jen v lednici a to i při dvou lžičkách ztužovače (1/2 mascarpone + 1/2 šlehačky). Již při servírování taje. Spíš než dort je to chutná čokoládová pěna.
Obrazek uzivatele
Opravdu je tekuty,jako nejaka napln,spis bych tam jeste pridala vrstvy piskotu a pak by to bylo super a snad ztuhlo
Obrazek uzivatele
Vyzkousela jsem obe variany a ta slehackova opravdu moc dobre netuhne a je to spis lahodna cokoladova pena, ani kdyz je slehacky jen polovina a zbytek mascarpone. Zato, kdyz pouzijete jen mascarpone, je to neuveritelna dobrota!!! a ztuhne krasne! Pro opravdu dokonale ztuhnuti doporucuji nechat v lednici 24 h :-).
Obrazek uzivatele
protože se mi moc nezdálo, že by na tak velké množství šlehačky stačila lžička ztužovače, tak jsem použila dva sáčky ztužovače - vlastně jsem to použila podle množství, které uvádějí na sáčku ztužovače a byl nádherně ztuhlý, při servírování držel tvar trojúhelníčků a to tuhl asi jen hoďku a půl - takže více ztužovače :o))) jinak je naprosto fantastický a všichni známí už si vzali recept
Obrazek uzivatele
Postupovala jsem přesně podle receptu a vše se perfektně povedlo. Před servírováním jsem ho ozdobila malinami do tvaru srdce. A servírovala jsem ho s horkými malinami. Manžel na něj dodnes vzpomíná a stejně tak všichni, co ho ochutnali. Piškoty bych do něj rozhodně necpala, jen by se tím degradoval.
Obrazek uzivatele
Vzpomínám si, že jsem dělala verzi s mascarpone, takže zřejmě lepší než se šlehačkou. A také doporučuji použít KVALITNÍ čokoládu, tak 70%.
Obrazek uzivatele
Zkoušela jsem dělat dort apůl z mascarpone a napůl ze šlehačky a směs se skořicí a kafem (ještě před přidáním čokoládové směsi) se mi srazila, nevím čím to je...

Stránky

Přidat komentář