Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.
Suroviny
Postup
Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte.
Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je rukou zapracujte do sypkých přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto nezačalo lepit a chtít víc mouky. Vytvořte kouli, tu zabalte do fólie a nechte nejméně půl hodiny odpočívat v lednici.
Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5 – 7 mm. Na válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.
Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).
Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny. Potřete ho zavařeninou a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.
Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete mřížku žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35 – 40 minut. Po upečení nechte vychladnout, než ho začnete krájet.
NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…
- Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před použitím trochu ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin.
- Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené.
- Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč‘ je hezčí než koláč!
TIP APETITU
Jaká náplň, takový koláč – čili dejte tam to nejlepší, co máte. V případě, že jste si loni nezavařili domácí džem z višní, rybízu nebo malin, vsaďte na dobrý kupovaný s co nejvyšším podílem ovoce a nakyslou chutí.
Komentáře
Apetit bych vubec nehanila,s testem se sice pracuje spatne,ale pri trose sikovnosti si s tim poradite.delala jsem ho s tvarohem a mascarpone s vyslehanymy bilky a byl bomba, testo bylo opravdu dokonale krehke :) druhy den se da kolac jist z ruky-nesype se..
Dekuji za dalsi paradni recept
ingredience mi nešly spojit, jen žloutky a studené máslo nespojily celé těsto. na mne moc aromatické, doporučuji méně hřebíčku, méně cukru. 1/4 těsta mi nevyšla na mřížky. Těsto se lepilo. Zklamání na apetit. Těsto ale na druhý den tvrdé není, tj pravda..