Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nejkřehčí linecký koláč

Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
62 (hlasy)
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Více než hodinu
PT35M
Pečení 0:35
Koláč

Ingredience

    • 150 g studeného másla
    • 175 g hladké mouky
    • 150 g moučkového cukru
    • 100 g neloupaných mletých mandlí
    • 3 žloutky
    • nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu
    • 1 lžičku skořice
    • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
    • špetku soli
    • 250 g zavařeniny (podívejte se na náš TIP)
    • 1 žloutek na potření těsta
    • práškový cukr (na ozdobu)

Příprava jídla

1. Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Těsto teď už jen čeká na poslední přísadu, vychlazené máslo, aby se stalo pravým lineckým.

2. Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se tzv. nespařilo. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat.

3. Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

4. Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).

5. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny, které by zlobily i náplň. Potřete ho vybraným zavařeným ovocem a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.

6. Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Před krájením ho nechte zcela vychladnout.


NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…
Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před natřením na korpus ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin, což vám mixování v robotu neumožní.

Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené (jsou také tmavé a křupavé, a navíc zase trochu jiné). Ti třetí preferují jemnou chuť mandlí loupaných. Prosím, vyberte si fanklub. My fandíme neloupaným.

Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč‘ je hezčí než koláč!


Tip Apetitu:
Jaká náplň, takový koláč – čili vrazte tam to nejlepší, co máte. Pro případ, že jste si loni nezavařili pravou domácí marmeládu z višní, rybízu nebo malin, jsme v obchodech hledali srovnatelného zástupce. A našli jsme na pečení skvělé višňové pyré Andros (500 g za 50 Kč) a malinový džem Schwartau (340 g za 56 Kč). Hamé linecká marmeláda stojí sice lákavých 15 Kč, ale k Linci by měl váš koláč daleko.

Další recept na linecký koláč naleznete v uživatelských receptech na Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Koláč se vůbec nepovedl, a to peču docela často, koláč nešel z formy vyndat, ba ani vydlabat:o) jinak byl tradičně tak sladký (také díky marmeládě) že se skoro nedal jíst...Těsto moc křehke...až se rozpadalo na drobky....
Obrazek uzivatele
Já koláč z formy nevyklápím. Krájím ho přímo ve formě. A celá naše rodina ho miluje! Je vhodné použít marmeládu z červneného rybízu, která je spíš kyselejší. Také je třeba dát pozor, kolik toho na těsto mažeme. Záleží na chuti každého, stačí slabá vrstva. Já tento koláč miluji, je báječný! PS: Akorát mě někdy zlobí těsto, protože se trhá. V tom případě to nějak splácám. A na chuť to nemá vliv...
Obrazek uzivatele
Naša rodina necháva linecké cesto v chladničke aj celú noc. Jednotlivé prísady sa spolu aspoň pekne spoja. Neviem, cesto sa mi ešte netrhalo. Možno, ste ho nechali mimo chladničky priliš dlho. Ak Vám treba na pripravu viac času, rozdelte ho na dve časti, z ktorých jednu necháte dlhšie v chlade. Dostať koláč z formy tiež nie je až taký problém. Osobne odporúčam skvelé silikónové formy od Tescomy, alebo dať na plech, kvalitný papier na pečenie.Prajem veľa zdaru! :o)
Obrazek uzivatele
Těsto se mi nepodarilo prenest do formy,strasne se trha a marmelady staci 1/2 az 2/3 uvedeneho mnozstvi. Osvedcilo se mi pridat trochu rybizove marmelady. JInak je kolac vyborny.
Obrazek uzivatele
Koláč se mi vůbec nepovedl a trhal se. Vrátímseraději k maminčině receptu. Apetit poprvé zklamal..
Obrazek uzivatele
Moje babička místo marmelády potírá tvarohem a na to nastrouhaná jablka.Ještě posypat troškou skořice a je to dokonalé.
Obrazek uzivatele
Tento koláč je skvělý, na těsto dávám švestková povidla a na ně klasickou tvarohovou náplň. Jinak také doporučuji nechat těsto přes noc odpočinout v lednici, je potom tvárnější. A pokud jde o přeslazenost, je lepší (jako u všeho) nedodržovat přesné dávkování, ale řídit se svou chutí.
Obrazek uzivatele
koláčik je veľmi dobrý. Doporučujem nechať už spracované cesto v ladničke čo najdlhšie. Najmenej ale jednu hodinu.Do cesta určite pridajte maslo čo najlepšie vychladené. Veľmi pomôže ked si marmeládu alebo plnku trošku zohrejete, nebude tak prskať v rúre pri pečení. Ak nemáte mandle môžete pridat aj mleté vlašské orechy to už však nebude pravé linecké cesto...
Obrazek uzivatele
Koláč je výborný, dávám na něj rozmixovaný kompot a ten potom zakapu citronem, aby nebylo vše tak sladké...
Obrazek uzivatele
Koláč je moc dobrý, těsto velice aromatické..doporučila bych však ubrat cukr do těsta, zdálo se moc přeslazené..a místo zavařeniny jsem použila jablka, to je taky moc dobré
Obrazek uzivatele
Vím, že u lineckého těsta je základem poměr mezi moukou, tukem a cukrem, který má být 3:2:1, ale tady v tom receptu to tak není. Chápu to teda správně, že linecký koláč se nedělá z lineckého těsta?
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/04, str. 52
Obrazek uzivatele
marmeládu - nej je rybízová, nebo jakákoli trochu navinulá - míchám dohladka a přidávám špetku skořice..můžu jen doporučit!
Obrazek uzivatele
ingredience mi nešly spojit, jen žloutky a studené máslo nespojily celé těsto. na mne moc aromatické, doporučuji méně hřebíčku, méně cukru. 1/4 těsta mi nevyšla na mřížky. Těsto se lepilo. Zklamání na apetit. Těsto ale na druhý den tvrdé není, tj pravda..

Přidat komentář