Ovocné muffiny

Ideální, rychlé – a přitom zdravá snídaně
Vydání: 2005/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.11111
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    • 220 g hladké mouky
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • 2 velká vejce
    • 50 g rozpuštěného másla + trochu tuku na vymazání formiček
    • 170 ml nízkotučného mléka
    • 100 ml medu (světlý luční)
    • 140 g borůvek (můžou být mražené)
    • 220 g rozinek (část můžete nahradit sušenými třešněmi nebo švestkami)
    • 140 g sušených meruněk, nasekaných
    • 1 lžičku pomerančové kůry
    • 1 lžičku mleté skořice

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymastěte formičky. Mouku a prášek do pečiva prosijte do mísy. Zvlášť prošlehejte vejce s máslem, přilijte mléko a med. Vzniklou směs i zbylé suroviny přidejte k mouce a rychle promíchejte (nemusíte propracovávat úplně dohladka, sem tam nějaký větší kousek nevadí).

2.
Lžící naplňte formičky, vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Před vyklápěním nechte muffiny trochu vychladnout ve formičkách.

Ve vzduchotěsné nádobě vydrží hotové v chladničce dva dny, v mrazáku dokonce měsíc – můžete si je tedy napéct do zásoby.

Jeden muffin obsahuje cca:
1017 kJ, 5 g bílkovin, 41 g cukrů, 8 g tuku, 3 g nasycených mastných kyselin, 2 g vlákniny, 6 g přidaného cukru, 0,59 g soli

Tip Apetitu:
■ Nakupujte jen libové maso, drůbeží bez kůže. Vepřové, steaky nebo uzené zbavte všech viditelných tučných částí.
■ Nezapomínejte, že vynikajícím nízkotučným masem jsou ryby.
■ U konzervovaných potravin (např. tuňák) volte variantu ‚ve vlastní šťávě‘, nikoli v oleji.
■ Pokud jde o mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, žervé), vybírejte si nízkotučné produkty, případně verze zcela bez tuku.
■ Jezte co nejvíc ovoce a zeleniny. Nic objevného, jistě, ale obsahují spoustu cenných látek, jsou sytivé, a přitom prakticky bez tuku.

Další recept na ovocné muffiny najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Přidat komentář