
Ovocné muffiny
Ideální, rychlé – a přitom zdravá snídaně
Vydání: 2005/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 12 kousků
Ingredience
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 velká vejce
- 50 g rozpuštěného másla + trochu tuku na vymazání formiček
- 170 ml nízkotučného mléka
- 100 ml medu (světlý luční)
- 140 g borůvek (můžou být mražené)
- 220 g rozinek (část můžete nahradit sušenými třešněmi nebo švestkami)
- 140 g sušených meruněk, nasekaných
- 1 lžičku pomerančové kůry
- 1 lžičku mleté skořice
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vymastěte formičky. Mouku a prášek do pečiva prosijte do mísy. Zvlášť prošlehejte vejce s máslem, přilijte mléko a med. Vzniklou směs i zbylé suroviny přidejte k mouce a rychle promíchejte (nemusíte propracovávat úplně dohladka, sem tam nějaký větší kousek nevadí).
2. Lžící naplňte formičky, vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Před vyklápěním nechte muffiny trochu vychladnout ve formičkách.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží hotové v chladničce dva dny, v mrazáku dokonce měsíc – můžete si je tedy napéct do zásoby.
Jeden muffin obsahuje cca: 1017 kJ, 5 g bílkovin, 41 g cukrů, 8 g tuku, 3 g nasycených mastných kyselin, 2 g vlákniny, 6 g přidaného cukru, 0,59 g soli
Tip Apetitu:
■ Nakupujte jen libové maso, drůbeží bez kůže. Vepřové, steaky nebo uzené zbavte všech viditelných tučných částí.
■ Nezapomínejte, že vynikajícím nízkotučným masem jsou ryby.
■ U konzervovaných potravin (např. tuňák) volte variantu ‚ve vlastní šťávě‘, nikoli v oleji.
■ Pokud jde o mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, žervé), vybírejte si nízkotučné produkty, případně verze zcela bez tuku.
■ Jezte co nejvíc ovoce a zeleniny. Nic objevného, jistě, ale obsahují spoustu cenných látek, jsou sytivé, a přitom prakticky bez tuku.
Další recept na ovocné muffiny najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
2. Lžící naplňte formičky, vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Před vyklápěním nechte muffiny trochu vychladnout ve formičkách.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží hotové v chladničce dva dny, v mrazáku dokonce měsíc – můžete si je tedy napéct do zásoby.
Jeden muffin obsahuje cca: 1017 kJ, 5 g bílkovin, 41 g cukrů, 8 g tuku, 3 g nasycených mastných kyselin, 2 g vlákniny, 6 g přidaného cukru, 0,59 g soli
Tip Apetitu:
■ Nakupujte jen libové maso, drůbeží bez kůže. Vepřové, steaky nebo uzené zbavte všech viditelných tučných částí.
■ Nezapomínejte, že vynikajícím nízkotučným masem jsou ryby.
■ U konzervovaných potravin (např. tuňák) volte variantu ‚ve vlastní šťávě‘, nikoli v oleji.
■ Pokud jde o mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, žervé), vybírejte si nízkotučné produkty, případně verze zcela bez tuku.
■ Jezte co nejvíc ovoce a zeleniny. Nic objevného, jistě, ale obsahují spoustu cenných látek, jsou sytivé, a přitom prakticky bez tuku.
Další recept na ovocné muffiny najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
2. Září 2007 09:32
Petra (neověřeno)
8. Červenec 2008 13:45
Eliška Čejpová
7. Leden 2010 16:24
Adéla Káčko
31. Březen 2010 15:40