
Chilli džem
Pikantní pochoutka, výborná především k sýrům. Hodí se i k masu či k jednohubkám nebo sendvičům.
Vydání: 2009/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Na 6 sklenic (250 ml)
Doba přípravy:
Vaření: 20 minut
Vaření: 20 minut
P
Ingredience
- 150 g dlouhých čerstvých červených chilli papriček, zbavených semen a pokrájených nahrubo
- 150 g červených paprik, očištěných a nakrájených na kostky
- 1 kg želírovacího cukru
- 600 ml jablečného octa
- případně sůl
Příprava jídla
1 Sklenice i víčka prolijte vroucí vodou (ideálně přímo z varné konvice) a nechte je na čisté utěrce vychladnout.
2 Chilli papričky nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Přidejte papriku a ještě promíchejte několika pulzy. Cukr zvolna a bez míchání zahřívejte s octem do rozpuštění. Přidejte směs chilli a paprik a přiveďte k varu. Zprudka 10 minut vařte; pokud chcete, osolte.
3 Sejměte z ohně a dejte asi tři čtvrtě hodiny chladnout. Potom, pokud máte pocit, že kousky chilli a paprik nejsou v želé stejnoměrně rozmístěny, zamíchejte. Naplňte do připravených sklenic a uzavřete. Džem můžete zavařit, ale není to nutné.
2 Chilli papričky nasekejte nadrobno v kuchyňském robotu. Přidejte papriku a ještě promíchejte několika pulzy. Cukr zvolna a bez míchání zahřívejte s octem do rozpuštění. Přidejte směs chilli a paprik a přiveďte k varu. Zprudka 10 minut vařte; pokud chcete, osolte.
3 Sejměte z ohně a dejte asi tři čtvrtě hodiny chladnout. Potom, pokud máte pocit, že kousky chilli a paprik nejsou v želé stejnoměrně rozmístěny, zamíchejte. Naplňte do připravených sklenic a uzavřete. Džem můžete zavařit, ale není to nutné.
Přidat komentář