Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Marcipán

Na posedlost marcipánem se dřív dalo i zemřít. Kdybyste ho totiž snědli kilo, dostali byste do sebe dostatečnou dávku hořkých mandlí, která by s přehledem stačila k věčnému spánku. Dnes vám bude k jeho výrobě stačit cukr, mandle, bílek a pár kapek esence.
Vydání: 2009/11
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Počet porcí: Na 400 g marcipánu
Doba přípravy:
P
Cukroví

Ingredience

    • 200 g loupaných mandlí, jemně mletých
    • 200 g moučkového cukru
    • 1 bílek
    • 1/2 ampulky hořkomandlové esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků apod.)

Příprava jídla

1 Mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Pokud se chystáte marcipán barvit, je teď ta pravá chvíle. Barvivo přidávejte po kapkách a vždy mu dejte chvíli času, aby se dokonale spojilo s hmotou (vyplatí se na chvilku odejít a teprve pak případně přidávat).

2 Nyní postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí, takže čím víc jich bude v poměru k ostatním surovinám, tím lépe.

3 Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici.

NĚCO NAVÍC

Barva
– nejlepší je tekuté barvivo. Jestliže máte prášek, nejprve ho rozpusťte v tekutině, nejlépe v bílku, a pak po troškách přidávejte. Počítejte také s tím, že práškové barvivo je slané, takže mírně mění chuť.
Osychání – marcipán má tendenci okorat. Když z něj budete tvarovat třeba figurky, nechte je při pokojové teplotě půl dne oschnout – zpevní tak tvar. Když vám marcipán oschne zcela nezáměrně, spraví to pár kapek vody.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář