Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Angreštový koláč se smetanovým krémem

Báječný způsob, jak zhodnotit angrešt, který právě teď prožívá svou krátkou sezonu. Tenhle šťavnatý koláč je mimořádně snadný, a těsto si navíc můžete připravit předem – v chladničce vydrží až týden a dá se také snadno zmrazit.

Vydání: 2005/8
Autor:
Hodnocení:
37 (hlasů)
Počet porcí: 12 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení těsta: 1 hodina
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • 200 g očištěného angreštu (bez stopek a ,bubáků‘)
    • 100 g přírodního cukru
    • 3 menší vejce
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • hrst angreštu na ozdobu

    Na těsto:

    • 300 g hladké mouky
    • 150 g změklého másla, nakrájeného na kousky
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 vejce
    • kůru nastrouhanou z jednoho citronu

Příprava jídla

1. Na pracovní plochu či vál prosijte mouku s cukrem, uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj kousky másla a prsty zpra­cujte na drobenku. Na ni vyklepněte vejce a opět zpracujte, až se spojí v těsto. (Samozřejmě můžete také použít robot.)

2. Přidejte citronovou kůru a důkladně prohněťte. Až bude hedvábně hladké, zabalte ho do fólie nebo mikrotenového sáčku, uložte do ledničky a nechte aspoň hodinu odpočívat.

3. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C.Odpočatou hmotu rozválejte a vyložte jí formu o průměru 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vložte do trouby a čtvrt hodiny předpékejte; korpus získá světle zlatou barvu.

4. Připravte náplň: V rendlíku spolu krátce povařte angrešt a cukr (pokud máte hodně sladký angrešt, cukru trochu uberte). Směs rozmixujte a přelijte přes síto, abyste odstranili zrníčka. V misce prošlehejte vejce se smetanou a směs jemně vetřete k rozmixovanému angreštu s cukrem.

5. Na předpečené těsto rozdělte hrst angreštů a rovnoměrně je zalijte smetanovým krémem. Pak ještě 25 až 30 minut pečte. Pro kontrolu na povrch trochu zatlačte lžičkou nebo vařečkou: měl by se chvět jako pudink. Pokud vám náplň připadá tekutá, pečte dalších pět minut. Než koláč vyjmete z formy, nechte ho aspoň čtvrt hodiny chladnout.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

Gazpacho

Smažená mozzarella na listovém salátu

Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Po všech stránkách výborný recept. Trošku jsem ho ale pozměnila. Ačkoliv jsem měla docela dost kyselý angrešt, snížila jsem cukr jak u krému tak i u těsta o 20%, místo 3 vajíček v krému jsem použila jen dvě, citronovou kůrou jsem nahradila grepovou a protože jsem neměla šlehačku, tak mi posloužila zakysaná smetana. Myslím si ale, že těsta je zbytečně moc. Naopak angreštu jsem přidala 400g.
Obrazek uzivatele
Koláč je naprosto úžasný. Vzhledem k tomu, že jsem měla v mrazáku angrešt dohromady s černým rybízem, tak tam šel i ten černý rybíz, a myslím, že na chutí to neubralo, spíše naopak. Já nedám dopustit na strouhanou kůru z citronu, těsto koláče pak nádherně voní. Těsto jsem nachala v lednici přes noc a druhý den bylo super a dobře a dobře se s ním pracovalo. Jinak dle mé zkušenosti si myslím, že těsta je tak akorát, vůbec jsem neměla pocit, že je ho moc.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.8/05, str.33
Obrazek uzivatele
Koláč se moc povedl, akorát ten krém byl trochu kyselejší, a to jsem opravdu hodně sladila, ale to asi vážně záleží jaký máte angrešt

Přidat komentář