Nových a nápaditých polévek není nikdy dost.
Suroviny
slanina
100
g
na kostičky
máslo
1
oříšek
cibule
2
ks
nadrobno
pórek
3
ks
menší, na kolečka
řapíkatý celer
1
stonek, nasekaný
mrkev
4
ks
nadrobno
brambory
3
ks
oloupané, na kostičky
mléko
50
ml
horké
zakysaná smetana
2
PL
šalvěj
5
lístků
sůl
chleba žitný
8
plátek
máslo
40
g
sýr
150
g
beaufort nastrouhaný
Postup
1
Slaninu vložte do hrnce a nechte ji asi pět minut škvařit. Pak k ní přidejte máslo a po jeho rozpuštění přisypte cibuli, pórek, celer a mrkev; chvíli poduste na mírném plameni. Vsypte brambory, zalijte asi litrem vody a horkým mlékem, okořeňte šalvějí, osolte a vařte asi půl hodiny. Těsně před podáváním do polévky vmíchejte zakysanou smetanu.
2
Než se polévka uvaří, zlehka opečte krajíčky chleba. Potřete je máslem, posypte strouhaným sýrem a do každého talíře položte dva kousky. Chleba pak už jen zalijte horkou polévkou a ihned podávejte.
BEAUFORT (čte se bófór) dostal jméno podle vesnice blízko francouzského Albertville. Sýr dostanete v hypermarketech a ve specializovaných obchodech.