Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ajvar
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Snadné cca na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2899 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 254 g
Tuky 170 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařit ajvar jako podle chorvatského receptu sice chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. Klidně ho připravte z většího množství paprik, ať ho máte do zásoby. Použít se dá i na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny, na pomazánky…

Suroviny

lilek 1 ks
slunečnicový olej 170 ml
sůl

Postup

1

Lilky i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě; po vychladnutí je vyjměte ze slupky a rozmačkejte. 

2

Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct do trouby. Když je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete).

3

Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno (pokud vás láká mixér, nemixujte je na úplně kaši).

4

Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a pomalu vařte asi 3 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte.

5

Až se směs spojí a vznikne pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je.

6

Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/7

Komentáře

01.11.2020 23:05

Dobrý večer.
Rád bych se podělil o svou čerstvou zkušenost z přípravy tohoto receptu.( z dnešního dne). Po sklizni letošní úrody paprik jsme nevěděli co s přebytkem a tak jsem hledal na internetu nějaké vhodné recepty na jejich uplatnění.
Mamka má v zásobě více receptů na použití paprik, jenž už také letos využila, ale chtěla zkusit ještě něco nového. Hodně slýchávala o pochutině Ajvar a tak to chtěla vyzkoušet.

Píši předem, že já jsem byl pouze výpomoc, vše probíhalo v režii mé mamky, jenž má více než 40 letou praxi ve vaření a zavařování kdečeho. Papriky jsme použili sice většinou zelené, tím pádem byla výsledná barva zelená. Avšak za syrového stavu byly chuťově
naprosto výborné a nádherné na pohled. Chutí byly srovnatelné s běžnými kapiemi, které člověk koupí v obchodě, nebo zelenině.

Jelikož jsem pročetl více receptů na inter. stránkách a většina byla podobná tomuto, tak jsme se rozhodli jím inspirovat.

Dělali jsme to z více jak 5kg mixu kapii a špičatých podlouhlých paprik. Papriky jsme použili velké, střední i malé a k tomu jsme
přidali 2 střední lilky.

1.) Nejhorší na celé přípravě je určitě oloupání paprik od slupky. Na tom jsme strávili nejvíce času ( 2-3 hod.)
2.) Jen doba vaření pod bodem varu je 3 hod !!!
3.) V troubě jsme pekli papriky při 200 stupních C na cca 40-45min dokud nezískaly hnědavou barvu na povrchu a puchýřky.
Tím, že jsme měli dávku paprik o něco více než 5 Kg, tak toho bylo na 3 plechy. Každý plech byl v troubě zvlášť a tak byly fuč zasecca 2 hod času.

4.) Papriky se mají nechat zapařit v nádobě překryté potravinářskou folii na čtvrť hodiny aby se daly lehce oloupat. Nedá se to stihnout !!! ..... s přihlédnutím k době loupání každé dávky paprik ( cca 1 hod ). My jsme měli 3 dávky.

5.) K tomu ještě připočítám dobu naplnění a sterilizace skleniček. Což bylo v našem případě půl hodiny. + pořádné umytí paprik před použitím.

Shrnutí:
Dělali jsme to poprvé a určitě i naposled. Dle původního receptu bylo jasné, že to opravdu nebude na chvíli.
Ale to, že na tom člověk stráví skoro 10 hodin svého času ve 2 lidech a za tu dobu získá pouze nějakých max. 1,5-1,8 l směsi,
od které neví co čekat, tak to je trochu moc. Kromě ingrediencí v návodu jsme tam museli přidat ještě čili, 1 rajčatový protlak, 7 stroužku česneku a uzenou papriku (asi 1 polévkovou lžíci) , aby to mělo alespoň nějakou chuť.
Jak jsem psal výše, papriky za syrového stavu byly chuťově naprosto výborné, takže v nich problém určitě nebyl.

Rozhodně bych tento recept nedoporučil nikomu, zvlášť ne dobrému příteli.

Jsem velmi zvědavý, jak bude chutnat výsledný produkt po odležení. Moc od toho, ale nečekáme.....

03.11.2020 11:22

Dobrý den, pane Jasioku,
velmi nás mrzí Vaše zklamání :-(.
Příprava ajvaru z 5 kg paprik je opravdu velmi časově náročná a loupání takového množství paprik je doslova úmorné. Lépe a rychleji to jde opravdu s grilem nebo plynovým hořákem. Ovšem výsledné téměř 2 l směsi by měly vydržet opravdu dlouho, takže bychom vynaloženého času a úsilí určitě nelitovali. Domácí zavařování je vždy trochu „žroutem“ času, ale většinou není důvod investovaného úsilí ani času litovat, protože domácí zavařeniny jsou zkrátka nejlepší.

Samozřejmě ale záleží na výsledné chuti. Ajvar se na Balkáně dělá z červených i zelených paprik, ale chuť je samozřejmě zcela odlišná. Je moc dobře, že jste výsledný ajvar dochutili podle svých představ, pokud Vám základní recept přišel nevýrazný. Věříme, že i přes náročnost přípravy v zimě svou pilnou práci určitě oceníte.

Přejeme co nejklidnější dny a pevné zdraví, redakce Apetitu

29.08.2014 15:51

Ajvar, jak jsem si ho zamilovala v Chorvatsku. Náročnější na přípravu, ale stojí za to.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč