Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ajvar

Udělat poctivý ajvar chvíli trvá, ale výsledek stojí rozhodně za to. Klidně ho udělejte z většího množství paprik, ať ho máte do zásoby. Použít se dá i na nakládání hermelínu, do omáček, na těstoviny, na pomazánky…
Vydání: 2010/7
Autor:
Hodnocení:
34 (hlasy)
Počet porcí: cca na 1 litr
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: přibližně 3 hodiny
P
Studená omáčka a dip Balkánská

Ingredience

    • 5 kg kapií (špičatých červených paprik)
    • 1–2 lilky
    • 170 ml slunečnicového oleje
    • sůl podle chuti (nešetřete!)

Příprava jídla

1 Lilky i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě; po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu. Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct do trouby. Když je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory nebo je nakrájejte najemno (pokud vás láká mixér, nemixujte je na kaši).

2 Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a pomalu vařte asi 3 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte.

3 Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Makedonské menu

Makedonské menu

Čevapčiči

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Ajvar, jak jsem si ho zamilovala v Chorvatsku. Náročnější na přípravu, ale stojí za to.

Přidat komentář