Národní specialitě, sladkým plackám pečeným bez tuku na pánvi, říkají Britové griddle scones. Na svých venkovských sídlech je opékali na železných pánvích; dnes si vystačí s těžkou pánvičkou s nepřilnavým povrchem a rovným dnem.
Suroviny
Postup
Mouku s práškem do pečiva a koření nasypte do mísy. Přidejte máslo a třete, aby vznikla drobenka. Přidejte cukr. Vejce s mlékem rozšlehejte v hrnku. Postupně přilévejte k mouce; nejdřív třete vařečkou a pak zpracujte rukama, abyste získali měkké, ale nelepivé těsto.
Na pomoučněné pracovní ploše těsto propracujte, rozdělte na tři díly a každý vyválejte na placku o výšce silnější mince. Rozřežte ji na čtvrtiny a na rozpálené pánvi nasucho postupně opékejte, až budou placky zlatavé a křupavé.
Podávejte s máslem a zakapané medem.
Komentáře