Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kaviár z lilku

Báječně se hodí jako pomazánka nebo dip k jehněčímu masu či mořské rybě.

Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Chuťovka Středomořská

Ingredience

    • 2 lilky (každý cca 300 g)
    • 1 červená kapie (cca 200 g)
    • 1 malá červená cibule, nadrobno nakrájená
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • panenský olivový olej
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce husté zakysané smetany
    • 4 lžíce panenského olivového oleje smíchané s 1 lžící bílého vinného octa a solí a pepřem k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Lilky zbavte konců a podélně je rozpulte. Dužinu nakrojte šikmými zářezy tak, aby vznikla mřížka. Hojně pokapejte olejem, položte na plech řeznou stranou nahoru a pečte do změknutí (trvá toaž 45 minut, podle velikosti). Pak nechte vychladnout.

2 Kapii napíchněte na vidličku a držte nad plamenem, až slupka zčerná a začnou se tvořit puchýře. Nechte vychladnout a opláchněte pod studenou vodou; spálenou slupku tak krásně setřete. Pokud nemáte plynový hořák, opečte papriku zprudka na pánvi. Dužinu papriky pak nakrájejte nadrobno.

3 V pánvi rozehřejte lžíci oleje a na něm doměkka opečte cibuli. Na poslední minutku přidejte česnek. Nechte vychladnout.

4 Z vychladlých lilků vydlabejte dužinu a případně ji rozmačkejte. Vmíchejte kapii, cibuli s česnekem, osolte, opepřete a přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte.

5 Pomazánka vydrží v lednici dva až tři dny. Podávejte při pokojové teplotě nejlépe s opečenou bagetkou. Před podáváním pokapejte pomazánku ochuceným olivovým olejem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Celerová remuláda na topinkách z českého chleba

Topinka s ďábelskou směsí

Topinka s pečeným česnekem

Olivová tapenáda s rozpečeným sýrem

Přidat komentář