Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Biftek s pepřovou omáčkou

Hovězí steak vám bude chutnat i s jinou omáčkou, pepřová je klasika, kterou domácí hranolky posunou o stupínek výš.
Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 2
Doba přípravy:
Opékání: 6 minut
P

Ingredience

    • 2x 200–250 g hovězího masa na steak (svíčková, roštěná z mladého býka)
    • 1 lžíce panenského olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 lžíce nakládaného zeleného pepře
    • 3 lžíce bílého vína
    • 2 lžíce koňaku
    • 2–3 lžíce ušlehané smetany
    • 3 lžíce telecího demi-glace (recept na domácí)
    • 2 lžíce másla, studeného
    • domácí hranolky k podávání (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Na rozpálené těžké pánvi opékejte nasucho steaky 3 minuty po každé straně. Pak je dejte na plech péct 6 minut. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Po 5 minutách je pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.

2 Krátce povařte okapaný pepř v bílém víně. Slijte a pepř i víno uchovejte zvlášť. Do pánve, ve které jste opekli maso, přilijte víno z vaření pepře, a zahřejte, aby se rozpustily připečeniny z masa (pozor, nesmějí být spálené!). Víno nechte téměř odvařit a na pánev přilijte koňak, opět nechte odvařit, přidejte nakládaný pepř a telecí demi-glace, přiveďte k varu a vypněte. V omáčce rozšlehejte kousky studeného másla, osolte a zjemněte ušlehanou smetanou

NĚCO NAVÍC
Na domácí hranolky oloupejte 400 g brambor (dobré jsou s červenou slupkou) a nakrájejte je na 1cm plátky a ty pak na 1 cm silné hranolky. Troubu předehřejte na maximum (230 °C). Hranolky vhoďte do vroucí osolené a povařte 3 minuty. Slijte a rozložte je na plechu v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Telecí demi-glace

Loupaná plec s bramborovou kaší

Přidat komentář