Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové medailonky s liškovou omáčkou

Lišky mají jemně pikantní chuť, při vaření se nerozpadají, a omáčky z nich jsou proto nejen chutné, ale i krásné na pohled. Mimo sezonu můžete omáčku připravit ze sušených lišek – stačí je předem namočit do mléka.

Vydání: 2012/8
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Vaření 0:30
Maso Česká

Ingredience

    • cca 750 g vepřové panenky, nakrájené na cca 1,5 cm silné medailonky
    • 2–3 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce másla
    • 1 cibule, najemno nakrájená
    • 200 g čerstvých lišek
    • špetka mletého kmínu
    • 100 ml hovězího vývaru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce hladké mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA KNEDLÍKY

    • 6 housek
    • 100–200 ml teplého mléka
    • 2 lžíce másla, rozpuštěného
    • 2 vejce
    • 2 lžíce hrubé nebo polohrubé mouky + na obalení
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička majoránky
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • hrst nasekané petrželky

Příprava jídla

1 V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje smáslem a zlehka osmahněte cibuli; stačí 2 minuty. Pak do pánve vložte maso a opékejte ho 2 minuty z každé strany dozlatova. Medailonky vyjměte, osolte a opepřete, zabalte do alobalu a uchovejte v teple. Pokud je potřeba, přilijte do pánve ještě lžíci oleje, pak vsypte lišky a kmín, asi 3 minuty míchejte a následně zalijte vývarem. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a lišky povařte aspoň 10 minut (pokud se tekutina vyvaří, dolijte vývar nebo vodu). Ve smetaně vidličkou prošlehejte mouku a směs nalijte do pánve. Povařte 10 minut, podle potřeby dosolte a opepřete.

2 Housky nakrájejte na kostičky a nechte zezlátnout v rozehřáté troubě. Pak je přesypte do misky, zalijte mlékem, přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Osolte, opepřete, přidejte majoránku, muškátový oříšek a petrželku. Promíchejte a na závěr zlehka přisypte mouku. Ze směsi tvarujte kulaté knedlíky, zlehka je obalte v mouce a vložte do vroucí vody. Vařte cca 15 minut. Jeden knedlík na zkoušku vylovte, rozpulte, a pokud je i uvnitř uvařený, vylovte ostatní děrovanou naběračkou.

3 Rozbalte maso; šťávu, kterou pustilo zamíchejte do omáčky. Maso rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s knedlíky.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Houbový krém

Salát s enoki, špenátem, čočkou a s čekankou

Slaný koláč s hříbky

Pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru

Zapečené portobello

20x houby na všechny způsoby

Přidat komentář