Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát z uzené tresky se ztraceným vejcem

Do hitu francouzských bister se klasicky dává škvařená slanina. Varianta s uzenou rybou je ale přímo lahůdková!
Vydání: 2006/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut
P
Salát Francouzská

Ingredience

    • 1 lžíci hrubozrnné (kremžské) hořčice
    • 1 lžíci octa, nejlépe bílého vinného
    • + trochu na zastříknutí
    • 5 lžic olivového oleje
    • ½ velké bagety nebo jednu malou, nalámanou na kousky
    • 200 g zelených fazolek (i mražených)
    • 300 g uzené ryby, nejlépe tresky
    • 2 vejce
    • půl hlávky kadeřavého salátu (frisée)
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Do hrnce nalijte litr a půl vody a dejte ji vařit. Než začne vřít, připravte zálivku: prošlehejte spolu hořčici, ocet, tři lžíce oleje, lžíci vody a sůl.

2. Zapněte gril v troubě nebo troubu předehřejte na maximum. Bagetu na plechu zakápněte zbylým olejem a opečte dozlatova (8–10 minut).

3. Mezitím vhoďte fazolky do kastrolu s vroucí vodou a tři až pět minut je vařte. Pak je vylovte  děrovanou naběračkou, vsypte do mísy a zakápněte trochou zálivky. Do vody vložte rybu, stáhněte plamen a pět minut mírně povařte. Vyjměte, kápněte do vody trochu octa a z talířku nebo naběračky nechte do hrnce vklouznout rozklepnuté vejce. Bílek přehrňte přes žloutek a vejce povařte asi tři minuty takzvaně do ztracena (bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat tekutý). Vajíčko vyjměte děrovanou naběračkou a nechte na ubrousku okapat. Stejně připravte i druhé.

4. Opláchnuté listy salátu dejte do mísy a rozdrobte na ně rybu. Přidejte krutony, fazolky a většinu zálivky a všechno promíchejte. Rozdělte na talíře, navrch položte vejce, zakápněte zbylou zálivkou. Podávejte ještě teplé.

Pozor na Vajíčka

Půvab a zároveň nebezpečí ztracených vajec se skrývá v tekutém žloutku. Pokud si nejste jisti jejich kvalitou, raději je nepodávejte dětem, těhotným ženám a starším nebo nemocným lidem.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/06, str.34

Přidat komentář